Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 01-03-2011, 11:16 PM   #1
gtovey
Registered User
 
gtovey's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Oregon!!
Posts: 82
Thanks: 0
Thanked 30 Times in 30 Posts
Default merge vertex help

my merge vertex tool is not letting me merge vertices??!!
gtovey is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2011, 11:28 PM   #2
Chirone
Subscriber
 
Chirone's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: NZ
Posts: 3,124
Thanks: 11
Thanked 147 Times in 143 Posts
Default

select two vertices and click merge vertices.
if it doesn't work then the tolerance is too low
click the options box in the menu next to merge vertices and you'll see the tolerance thing.

personally i keep it low so when i merge two meshes together i can select all the verts and hit merge without all of them merging into one vertex.

you can change the merge tolerance as well in the mesh's history (provided you have history turned on)
__________________


that's a "Ch" pronounced as a "K"

Computer skills I should have:
Objective C, C#, Java, MEL. Python, C++, XML, JavaScript, XSLT, HTML, SQL, CSS, FXScript, Clips, SOAR, ActionScript, OpenGL, DirectX
Maya, XSI, Photoshop, AfterEffects, Motion, Illustrator, Flash, Swift3D
Chirone is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 12:08 AM   #3
bullet1968
Lifetime Member
 
bullet1968's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Australia
Posts: 4,255
Thanks: 158
Thanked 651 Times in 621 Posts
Default

Im with chirone...I keep mine at 0.001 or 0.0001 for the same reason. If they are too far apart snap them one onto the other...or scale tool works as well..then have a go at it. If you change the tolerance...change it back LOL otherwise a cube becomes a point LOL...Ive done it

cheers bullet
__________________
bullet1968

"A Darkness at Sethanon", a book I aspire to model some of the charcters and scenes
bullet1968 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 12:20 AM   #4
stwert
EduSciVis-er
 
Join Date: Dec 2005
Location: Toronto
Posts: 3,371
Thanks: 74
Thanked 709 Times in 642 Posts
Default

Do you mean the interactive tool? How is it not working? Sometimes I find mine doesn't want to lock onto a vertex, but if I exit the tool and re-enter, it works fine.
stwert is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 03:04 AM   #5
gtovey
Registered User
 
gtovey's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Oregon!!
Posts: 82
Thanks: 0
Thanked 30 Times in 30 Posts
Default

thank you thank you thank you!!! all of u guys!
gtovey is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What is Vertex Face good 4 ? Joey81 Maya Basics & Newbie Lounge 6 20-02-2011 12:17 PM
Vertex going crazy in "Paint skin weights tool" joni.giuro Animation 3 19-01-2011 01:46 PM
Multiple Merge ColdWave Modeling 2 14-12-2010 12:47 PM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.