Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 05-02-2004, 05:09 AM   #1
Kalzenith
Registered User
 
Kalzenith's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: 20 minutes from Bioware HQ
Posts: 110
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default how do you make a refelective surface?

hey everyone, i just want to know a couple things: where can i learn how to use lighting, i dont really understand it (ive never used it before), and second: how do i create a reflective surface on an object?
__________________
Kalzenith is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2004, 05:15 AM   #2
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Thanks: 1
Thanked 25 Times in 25 Posts
Default

We have a 3-directional lighting tutorial here.

First, give your object a material with some sort of specular ability. Look in it's Raytracing settings and make adjustments as you want. Increase reflectivity, etc.

In your render globals, make sure Raytracing is turned on. That's all there is to it. Adjust as you need to.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
mtmckinley is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2004, 05:48 AM   #3
Kalzenith
Registered User
 
Kalzenith's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: 20 minutes from Bioware HQ
Posts: 110
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok, thanks, i think i should be able to play around with that and figure it out, but how do i get into the Raytracing settings?
__________________
Kalzenith is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2004, 09:35 AM   #4
Alan
Moderator
 
Alan's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: London, UK
Posts: 2,800
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default

you dont need to raytrace though, you can do it with an environment map. Look in the scripts download section for a cubic map generator that I uploaded yesterday you can do it with that.

alan
__________________
Technical Director - Framestore

Currently working on: Your Highness

IMDB
Alan is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2004, 01:34 PM   #5
Kalzenith
Registered User
 
Kalzenith's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: 20 minutes from Bioware HQ
Posts: 110
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

thanx man, however, one problem remains... i have no idea how to use .mel files, ive seen them before, but i dont know how they work
__________________
Kalzenith is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2004, 02:29 PM   #6
Alan
Moderator
 
Alan's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: London, UK
Posts: 2,800
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default

open your script editor up (bottom left hand corner button) and then copy and paste the script in or open the file and then highlight the entire script and hit the small enter key on your keyboard (on the right hand side)and it should execute. Now this particular script there is a function (i dont remeber what it's called probably the same as the filename) type that into the script editor (or the command line at the bottom of your maya window) and hit enter and it should run. that's it really. Check the help docs for more info



Alan
__________________
Technical Director - Framestore

Currently working on: Your Highness

IMDB
Alan is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2004, 07:37 PM   #7
dirack
Registered User
 
dirack's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Cage #42 of the Asylum
Posts: 396
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

* Dirack presses the -import- button * heh, I'm fast
dirack is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2004, 11:19 PM   #8
Kalzenith
Registered User
 
Kalzenith's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: 20 minutes from Bioware HQ
Posts: 110
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i know i must sound completely incompitent, but the lep file said "c is not a registered protocol" , so i must ask: how does this thing work?
__________________
Kalzenith is offline   Reply With Quote

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.