Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 21-09-2004, 03:41 AM   #1
DDaudio19
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 40
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default HDRI Problem

I was just following a tutorial on a different site on HDRI renders. When I render out the scene with mental ray I get all these funky colors on the plane I have an object on from the HDR image. I just wanted a default lambert gray for that plane, but have tried everything and no luck. Here's a render showing the plane with all the funky colors: http://img.photobucket.com/albums/v4...y/HDRITest.jpg

Any help is much appreicated. Thanks.
DDaudio19 is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2004, 09:26 AM   #2
Alan
Moderator
 
Alan's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: London, UK
Posts: 2,800
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default

what shader is applied to it? can you post a pic of your shader params so I can have a look. It looks like it might be an ambient/diffuse thing.

Alan
__________________
Technical Director - Framestore

Currently working on: Your Highness

IMDB
Alan is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2004, 10:08 AM   #3
ransick
Subscriber
 
ransick's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Amsterdam
Posts: 731
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I don't know for sure cause Im trying MR out formyself....but maybe if you go and select the plane and hit Ctrl-A (attribute editor) and than select the 'name of the plane'-tab and under render stats you might want to checkoff the first four...

If this doesn't solve your problem...then sorry...Im still practising also

greeTZz
ransick is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2004, 07:46 PM   #4
DDaudio19
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 40
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well there is basically 3 objects in the scene.

A half polygonal sphere with a lambert shader with the HDR file mapped to the color and ambience.

The balls themselves with a blinn shader with a blue color and a few tweaks to the reflectivity, eccentricity and a few other of them values.

And the floor plane which is just a lambert shader with a light gray color. All rest of that shaders settings are left at default.

Also on the half sphere I have turned off the first 4 or so options within render stats. I'll try the same with the floor plane and see if it will fix it. Thanks.


Edit: Ok I tried unchecking some of those options in render stats for the plane, but it never fixed it.

Last edited by DDaudio19 : 21-09-2004 at 07:59 PM.
DDaudio19 is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2004, 02:59 AM   #5
DDaudio19
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 40
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Anybody? I have tried everything possible that I could think of...
DDaudio19 is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2004, 09:38 AM   #6
Alan
Moderator
 
Alan's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: London, UK
Posts: 2,800
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default

can you please post a pic of the shader params that way I can have a look at how it's setup. Post the one for the ground plane only

Alan
__________________
Technical Director - Framestore

Currently working on: Your Highness

IMDB
Alan is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2004, 07:19 PM   #7
DDaudio19
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 40
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well like I said above. It's just a lambert shader with the color turned up a little bit. All other settings are at default. Here is a pic anyway http://img.photobucket.com/albums/v4...boy/shader.jpg
DDaudio19 is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2004, 12:09 AM   #8
Dann
Registered User
 
Dann's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Los Angeles
Posts: 695
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

What are your Raytrace Options and Mental Ray settings for the Lambert?
Dann is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2004, 01:26 AM   #9
DDaudio19
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 40
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I never touched those settings at all.. But here's a pic of them anyway. http://img.photobucket.com/albums/v4...aderthingy.jpg
DDaudio19 is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2004, 07:17 AM   #10
DDaudio19
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 40
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well I just tryed rendering without FinalGather enabled and it works like a charm now.
DDaudio19 is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2004, 01:10 AM   #11
karlworks
Registered User
 
karlworks's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: philippines
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

try adding a dome on the scene that will be the source of light...and render it with final gather check
karlworks is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2004, 03:44 PM   #12
sjurick
Subscriber
 
sjurick's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 136
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

You can also setup your scene using IBL in Mental Ray and just use and HDRI image in your sphere and use FG. This works really well.

See my sample image that I did in 5 minutes in the thread in the Mental Ray section titled HDRI in Maya 6.0
__________________
"Please excuse the crudity of this model, I didn’t have time to build it to scale or to paint it"
:: Dr. Emmett Brown
sjurick is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem solving many dynamic objects in a pile? rohiniduggal Dynamics & Special Effects 3 14-01-2011 07:26 PM
apache environment problem andrew_sorensen Simply Maya Tutorials 4 08-12-2010 03:48 PM
Strange Problem - Unable to change attributes for multiple objects anthonysw3 Technical Issues 4 04-12-2010 11:56 PM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.