Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 04-02-2005, 05:07 PM   #1
junkyBob
Subscriber
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 203
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default weird merge vertex problems

Hi there all,
This is really anoying me. After doing my first merge by choosing edit polygon -> merge vertices, I was told you can hit the "g" key to repeat the last command. Though sometimes when hitting the "g" key the merge feature either makes the object to disappear or it distorts the object that all of the vertices go in all different directions.

I know that sometimes you can accidentlly select other vertices that could cause this but this isn't the case. I know I am not selecting the wrong vertices because if I merged the vertices by choosing edit polygons -> merge vertices, I get a clean merge. This only happens when I hit the "g" key.

At first I thought it was the object itself so I created a new object and tested the merge feature, but no this isn't the problem. I even thought to myself well maybe it has something to do with in the scene so I created a new scene, but no this doesn't fix it. I even tried closing out of the program and reopened the program though this didn't fix it either. The only way to fix it is if I shut down my computer and rebooted the computer.

So what the heck am I doing wrong? Could I have accidentlly hit another hot key that would cause this?
junkyBob is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2005, 05:19 PM   #2
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Thanks: 1
Thanked 25 Times in 25 Posts
Default

Sounds like a glitch... does it happen all the time no matter what or is it fixed after rebooting?
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
mtmckinley is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2005, 08:24 PM   #3
junkyBob
Subscriber
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 203
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

I say it happens after playing for about a day. After that once it does happen it doesn't go away until you reboot
junkyBob is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2005, 12:35 AM   #4
powergod
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

This sounds like a transformation problem. If you freeze transformations on the object does it disappear? If so you can select all the faces and do a duplicate face command (edit polygon>duplicate face) then delete the new object and it should fix it.
powergod is offline   Reply With Quote

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.