Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Batman by Jason Edwards
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 26-02-2005, 04:26 AM   #1
Registered User
Join Date: Feb 2005
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Quadro or GeForce?

Hi Gang,

I've been messing around with Maya for a few weeks now and I'm loving it - I'm really quite hooked and ready to further my hobby with some new hardware. Specifically, something to replace the humble GeForce MX440 I have in my machine right now.

My question is: just how much difference is there, in terms of Maya performance, between a higher-end Geforce 6800 and a lower-end Quadro? Is Geforce (lack of) compatibility a significant problem?

I'm only an intermittent gamer, but the idea of having a card that is *also* a beefy gaming device is really quite tempting. The question is: just how much would I be giving up in the 3d department if I go a GeForce?

Many thanks in advance,
- JB
JohnBayne is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2005, 07:03 AM   #2
kbrown's Avatar
Join Date: Sep 2002
Location: London, UK
Posts: 3,198
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts

I got a geforce 6800 gt and it's been more than enough for me.
- My Website

Do a lot, Fail a lot and Learn a lot!
kbrown is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2005, 12:52 AM   #3
Registered User
stickdude's Avatar
Join Date: Jan 2005
Location: I live inside my computer
Posts: 79
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts

hey, go with geforce, maya doesn't use that much video ram, it is mostly processor based. If you play games, go with the 6600GT or 6800GT. Quadros are used for big screens or dual monitors or more.
Imagination is more important than knowledge...
--Albert Einstein
stickdude is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2005, 01:34 AM   #4
Registered User
Join Date: Dec 2004
Posts: 164
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

No, go with the Ultra > GT
SuperTrooper is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2005, 09:35 AM   #5
LauriePriest's Avatar
Join Date: May 2003
Location: London
Posts: 1,001
Thanks: 0
Thanked 59 Times in 51 Posts

Quadro FX 3400 got highest score with maya closely followed by the FX 1300 in simply maya mag.
FX supervisor - double negative
LauriePriest is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2005, 03:15 PM   #6
mhcannon's Avatar
Join Date: Sep 2004
Location: Waianae, HI
Posts: 1,275
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 8 Posts

I'm running an older Quadro4 980XGL and I haven't found a game yet that it couldn't run. But I mainly use my computer for graphic design, so I'm biased toward the Quadro.

I think you really need to decide what the primary use is going to be. Are you graphics person who plays games or are you a gamer how does graphics? That should be your driving factor.

AIM: mhcannonDMC

"If you love your job, you'll never work another day in your life."
mhcannon is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2005, 08:27 PM   #7
Registered User
Join Date: Aug 2004
Posts: 408
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts

Well, personally I don't think there's any major difference between GeForce and Quadro except for Render Time and hardware rendering. I did hardware particles on my GeForce ... good GOD was that "fun" Personally I'm thinking of getting my GeForce FX 5700 Ultra hardmodded to a Quadro FX 1100 Ultra. Warrenty's up and I personally don't see the difference between it and putting a tank of NOX in a car... not illegal o.o

Maybe for commercial purposes -- but I'm a hobbyist... and a cheap one at that :b Aparently for my specific card -- the difference is 1 pair of pins being soddered in a GeForce, and the two beside it soddered in a Quadro. Break the sodder of #1/2 and Sodder #3/4 -- swap the BIOSes -- reload the drivers.
Phopojijo is offline   Reply With Quote

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.