Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 12-10-2002, 09:48 PM   #1
Darkware
Subscriber
 
Darkware's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: USA
Posts: 1,172
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Post Make 4 circular holes in square face.

How do I make four circular holes, all the same size, in the square face of a cube? The only way I can see to make holes in it is to duplicate the face of the cube, and use it to make the holes. Obviously, the hole made will be square, not round. It would be difficult to position the hole correctly, also, which I do not like.

I figured I could make a seperate circular face in advance, position it where I wanted it to be, then proceed with the process, but the second face has to be a duplicate of the original object appearantly.

What on earth can I do?
__________________
www.Darkware3D.com
Darkware is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 09:55 PM   #2
Darkware
Subscriber
 
Darkware's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: USA
Posts: 1,172
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

http://www.stardestroyer.net/Empire/.../Flechette.jpg

Like the holes in the end of the barrel of this image.
__________________
www.Darkware3D.com

Last edited by Darkware : 12-10-2002 at 09:57 PM.
Darkware is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 10:09 PM   #3
hazmatman
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default make live

just make em live then draw the circles with your fav line tool.
hazmatman is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 10:15 PM   #4
Darkware
Subscriber
 
Darkware's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: USA
Posts: 1,172
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

I haven't the fainted clue as to how to do that.
__________________
www.Darkware3D.com
Darkware is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 10:29 PM   #5
Darkware
Subscriber
 
Darkware's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: USA
Posts: 1,172
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

Ok, I made the cube live, drew the curve, and now what? I can't use the curve to make a hole. What good is it?
__________________
www.Darkware3D.com

Last edited by Darkware : 12-10-2002 at 10:31 PM.
Darkware is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 10:35 PM   #6
Roman
Supreme Being
 
Roman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Athens, Greece
Posts: 1,123
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

select your model and go to..
Modify > Make Live
you'll notice it turns to wireframe mode and the wires are green.. that means it's live.. select the CV curve tool.. (or whatever you want..) and draw on your model..
when you've finished drawin' your curve go to..
Modify > Make Not Live
your model will return back to normal..
Roman is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 10:37 PM   #7
Oculus
Subscriber
 
Oculus's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Murfreesboro, TN
Posts: 175
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Then what? Trim?
__________________
- Chris L. Harkins -
Oculus is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 10:42 PM   #8
Oculus
Subscriber
 
Oculus's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Murfreesboro, TN
Posts: 175
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Then what? Trim?
__________________
- Chris L. Harkins -
Oculus is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 10:56 PM   #9
Darkon
SM Alumni
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 509
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Or you can just do a quick Boolean

Darkon
__________________
Red bellows of flame have blackened my stones
Convulsing my frame and cracking my bones
Hell's dragons of steel who roar in their chains
Crawl into my caves to suck out my veins.....

-The Mountain P.F.M.
Darkon is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 11:11 PM   #10
Roman
Supreme Being
 
Roman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Athens, Greece
Posts: 1,123
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

don't see anywhere written anything about what you usin'.. nurbs.. poly..
i'm guessin' poly cause you mentioned square holes..
if it's nurbs you can trim away.. otherwize if it's poly.. you can make a poly cylinder and use the boolean tool (located in the Polygon menu..) select your model and then the cylinder and perform a Difference.. the cylinder should dissapear along with the part on the model it was intersecting with.. just remember to delete history each time you use the boolean..
:p
Roman is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 11:13 PM   #11
Roman
Supreme Being
 
Roman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Athens, Greece
Posts: 1,123
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

didn't see you already replied darkon..
oh well.. lol
Roman is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2002, 11:36 PM   #12
Darkware
Subscriber
 
Darkware's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: USA
Posts: 1,172
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

Yes, yes, thankyou Darkon and Roman. This will work fine. THANKYOU! I've waited an hour and a half for this answer. Now I can finally get back to work on my project.....
__________________
www.Darkware3D.com
Darkware is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2002, 02:06 AM   #13
Oculus
Subscriber
 
Oculus's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Murfreesboro, TN
Posts: 175
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Sorry for the double post... ive been doing that in several forums... stupid computer.
__________________
- Chris L. Harkins -
Oculus is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2002, 02:20 AM   #14
Darkware
Subscriber
 
Darkware's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: USA
Posts: 1,172
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

Ok, here's what I'm doing. I'm making a gun and was going to use the "boolean" procces to put holes in the barrel part. (air holes to keep it cool) I created a cylinder, positioned it straight up and down and in the middle of the barrel so that both the north end and south ends stuck out a little past the surface of the barrel. Since the cylinder dissapears every time you do booleans, I decided to duplicate the cylinder and position all the duplicates in their respective places beforehand. Now, I select the barrel of the gun, select one of the cylinders, choose Polygons>Booleans>Difference. It works. I have two nice air holes in my barrel. I repeat the same thing with about 8 of the other cylinders, but on the ninth one something goes wrong. I select the barrel, select the cylinder, Choose Polygons>Booleans>Difference, and the BARREL dissapears. I am left with all the other cylinders staring me in the face. The output window pops up and says "Problem in Resolve NonSolidShell." I cannot get any farther with the creation of the barrel. Help.
__________________
www.Darkware3D.com
Darkware is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2002, 03:09 AM   #15
Roman
Supreme Being
 
Roman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Athens, Greece
Posts: 1,123
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

try again.. one cylinder at a time.. and delete history each time you do it.. you can have pretty strange effects if you don't delete history.. stuff disappearing.. the function not workin'.. etc..
Roman is offline   Reply With Quote

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.