Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 05-09-2006, 02:52 PM   #1
justme
Registered User
 
justme's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: 3rd rock from the sun
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry import dwg to maya 7.0 or 8.0???

hey guys...
im new here....in fact im a newbie... i have been tryin to import a dwg file into the maya 7.0 but tha alias has removed the plugin that used to be in maya 6.0.... :headbang:
anybody got a solution for that...
and i was wondering if anybody from the maya 6.0 users can post the dwg/dfx plugin here...maybe it can work out...donno
HELP PLEASE
justme is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 03:30 PM   #2
j5ive
Subscriber
 
j5ive's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Sunny Ol' Wigan, UK
Posts: 752
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

mate i had the same problem a few weeks ago and had to go on a serious fix around because i couldnt find a solution, I read the dwg into max, then exported as an obj which i then read into maya. Unless you can find a free plugin which i couldnt.
__________________
If you believe in telekinesis, raise my right hand.
j5ive is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 10:41 PM   #3
justme
Registered User
 
justme's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: 3rd rock from the sun
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy

ya man...i read your post...
but one thing for sure....there must be an easier way to deal with this problem other than your complicated conversion series.....
i searched thru the net for a plugin and found one....in fact let me just post it here...but i couldn't start it out....i pretty much did all the instructions....but i really got lost there...and reached some sort of a block way....
here it is.....
but if there anybody got the maya 6.0 eddition ...hope that they can post the plugin file that's installed in the directory itself....i think that it might be the solution for all of this....in fact i have the maya 6.0 cd but i really dont wanna go over uninstalling the 7.0 version and installin the 6.0 then undoin the whole operation .... it will take too much time .... and im not 100% sure that it will work after all....
here is the directory if anybody can help(maya 6.0 users):
C:\Program Files\Alias\Maya6.0\bin\plug-ins\(the plugin's name i think "dwg/dfx plugin" something like that...)

and here is the plugin that i have found ... if anybody got a clue for how to activate it please HIT US BACK...
caio
(sorry couldnt upload it .... here is the link that i have found
http://www.9iv.com/DOWN/controls/dow...d=2267#....hit the Alias "Studiotools DWG DXF Import Plugin 13.0" button then a little widnow will apear....click in the japanese word....and here comes the file ....and the password is :http://www.9iv.com/ )
hope that anybody can help us right here:headbang: :headbang:

Last edited by justme : 06-09-2006 at 09:26 AM.
justme is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 11:29 PM   #4
oldhippie_tom
Subscriber
 
oldhippie_tom's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Palm Springs, Ca
Posts: 459
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

I don't have any DWG files, but this may help. I hope so.

http://fox-gieg.com/tutorials/2006/f...files-in-maya/
oldhippie_tom is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 11:36 PM   #5
justme
Registered User
 
justme's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: 3rd rock from the sun
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

thx man for ur efforts....
but that is the problem that im talkin about...the link that u posted can be used in the maya6.0,,,,because they deleted this option in the maya7.0 and also maya8.0...
again thanks...
justme is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2006, 09:18 AM   #6
justme
Registered User
 
justme's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: 3rd rock from the sun
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

guys...i tried to copy the dwgTranslator.mll from maya 6.0 to maya 7.0 ....but it's no use.... it seems that they had turned a lock or something....cause the plugin has been loaded but u cant make a check in the box....it will go away pretty fast....
anyway....hope that there is someone can give us an answer...or im gonna get back to the maya6.0....

justme is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2006, 01:32 PM   #7
oldhippie_tom
Subscriber
 
oldhippie_tom's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Palm Springs, Ca
Posts: 459
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

I have dwgtranslator.mll for version 7, and I didn't get it from version 6. It is available in my PLUG-IN manager. I am not sure if it came with the BONUS TOOLS for 7 or not. But it is there.
oldhippie_tom is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2006, 01:49 PM   #8
justme
Registered User
 
justme's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: 3rd rock from the sun
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally posted by oldhippie_tom
I have dwgtranslator.mll for version 7, and I didn't get it from version 6. It is available in my PLUG-IN manager. I am not sure if it came with the BONUS TOOLS for 7 or not. But it is there.
well man could u upload it here,,,,i really would be greatful.....
thanks in advance:attn:
but does it work on maya 8.0?
justme is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2006, 04:01 PM   #9
oldhippie_tom
Subscriber
 
oldhippie_tom's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Palm Springs, Ca
Posts: 459
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

If you go here and signup at Autodesk site you can download Bonus Tools for both version 7 and 8. I looked in Version 8 and In IMPORT I have both DWG and DXF import capability. I didn't have to go through Plugin Manager to load it in 8.

http://area.autodesk.com/downloads/plugins/
oldhippie_tom is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2007, 12:32 AM   #10
jerryapple
Subscriber
 
jerryapple's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: dallas
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default very interesting

I hear ya guy, I have maya 8.5 & the stupid thing really sucks. I couldn't import a DWG which drove me nuts. After doing some knocking around the web I found out yes maya will import a DWG file but this is only the case on windows. If you use a mac then your shit out of luck.

Your other option is to export the file as a DFX file or convert a DWG to a DFX. I tried both ways. Everything was going fine then jack join the party & called it quits so yep! maya shut dow & by the 3rd. shutdown I gave up. The way I see it is spending some bucks on some plugin at least for mac users.
If you find a solution, let me know...
jerryapple is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Moderators on Simply Maya Miss_Nova Site News & Announcements 21 17-05-2011 01:24 AM
Maya Hair/Polygon Error ingram_no.7 Members Lounge 13 10-12-2010 11:27 AM
Simply Maya Resources Online Miss_Nova Site News & Announcements 1 08-12-2010 09:36 PM
LayoutTools for Maya 2011 is here... ctbram Members Lounge 1 06-12-2010 11:32 PM
Open a Lightwave file in Maya 2011 radiant777 Maya Basics & Newbie Lounge 2 04-12-2010 03:45 AM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.