Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 04-02-2007, 08:42 AM   #1
roxypeocorno
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default disappearing reflections

I was wondering if anyone could help with a problem I am having rendering. The scene has fire reflected off of a shiny black surface. The camera is constantly moving. I am rendering with mental ray on "production." It renders fine except for in every few frames the reflection disappears. I thought I could fix this by turning "scanline" off in the rendering options, but it didn't work. I also thought creating a particle cache would help but it did not. Any ideas?
Thanks!
__________________
r
roxypeocorno is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2007, 10:53 AM   #2
Xander-0
Registered User
 
Xander-0's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: This Place
Posts: 220
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

mostly I'm wondering how you managed to get fire to reflect in the first place - as near as I know, OptiFX (like the glow on the fire) doesn't reflect at all (and may not refract, as well).
__________________
Book Wise

http://X4nd5r.deviantart.com
Xander-0 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2007, 10:27 PM   #3
roxypeocorno
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default that's easy!

all you have to do to get the reflections is in the "particle shape" attributes of the fire you go to the render stats and check "visible in reflections" and "visible in refractions" and it only works if you render it with mental ray. But WHY is it only working every other frame is beyond me!
__________________
r
roxypeocorno is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2007, 06:09 PM   #4
Alan
Moderator
 
Alan's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: London, UK
Posts: 2,800
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default

I don't know why it's doing it every other frame but the reason you see it with mental ray is because it's ray tracing it (you achieve the same result without MR by turning on raytracing in the maya software renderer, actually might be worth trying this to see if you still get the problem).


Xander-0: he's talking about particles in relfections not opti fx which are a post process done by maya after the render finishes, hence why they don't appear in reflections


A
__________________
Technical Director - Framestore

Currently working on: Your Highness

IMDB
Alan is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2007, 01:35 AM   #5
roxypeocorno
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

oh. thanks for clarifying that. I will try rendering with maya software and see what happens
__________________
r
roxypeocorno is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2007, 01:46 AM   #6
Xander-0
Registered User
 
Xander-0's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: This Place
Posts: 220
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

oh....
well, I know about the whole thing that 'particles-reflect-but-not-glows', but it sounded like he was managing to get everything to relfect.
__________________
Book Wise

http://X4nd5r.deviantart.com
Xander-0 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2007, 04:50 AM   #7
roxypeocorno
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

rendering with maya software seems to be working so far... Only have about 30 frames done though. I don't feel completely sure yet, so I am still trying things...

someone on another message board said:
"maybe you had key framing set to auto and accidentally set a key frame on something (like visibility or cast shadows)."

Is there a way to delete all key frames from the scene?
I tried delete all by type "static channels"
would that work?
__________________
r
roxypeocorno is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2007, 02:51 AM   #8
roxypeocorno
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

rendering with maya software with raytracing on seems to have fixed my problem. THANKS!
__________________
r
roxypeocorno is offline   Reply With Quote

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.