Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 14-05-2008, 09:23 PM   #1
ulaoulao
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 64
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default help with animations

Animation has always been something I could do well, but that goes back 10 years.. 3D animation are a bit new to me. If my question is more suitable in newbies forum please let me know.

Ok I have my rigging done, FBIK and all the IKs needed to pose my character. I notice some weirdness. Let me know if this is normal or a sign of something?

1) Sometimes when I do an undo during animation one or more meshes explode. I just load a pre-set pose I made and its ok. ( no major concern)

2) If I load my stand pose and key all IK's on say frame 1, then the same pose on frame 20. Then on frame 10 I move say just my arm up a bit (not much). I get a smooth transition up, then a very slow transition down, and the last frame tries to catchup and make a jump animation (bad noticeable jump).

3) Sometimes if I move my IK up from frame 1 to 10 then down on frame 10 to 20, it does some extra animations like the arm is waving about?

I think what causes 3, is that I have to concatenate my animations. I need to do this for the game engine I use my models for. I'm thinking the animations I'm making is tweening for the next animation down the line. Is there a way to separate my animation on the time line so it was try to auto tween it?



I'm sure all of this is just my own misunderstanding. I can not for the life of my figure out that dope sheet or graph editor. Tutorial suggestions would be grate. only training I had was in modeling, I have been learning to rig over the past 3 years.

Now I need to learn animation.

Last edited by ulaoulao : 14-05-2008 at 09:37 PM.
ulaoulao is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2008, 08:06 PM   #2
marlonjohn
Subscriber
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,937
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
Default

With number two, have you tried smoothing out the tangents in the graph editor for that animation key fame so that you do not appear with a hickup in the animation
marlonjohn is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2008, 08:53 PM   #3
ulaoulao
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 64
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

That is sort of what i wanted to do , however I didnt get to animation in my maya training and for the life of me i can figure out how to do this in the graph editor.

For example I can find the jagged line but none of the tools up above are labeled to do anything? How do you stretch and pull a line?


UPDATE::

Ok I found the middle mouse button was the trick and was able to make it smoother, thx. Number 2 is understood. And this should help me understand 3. I guess one is just something i'll live with.

Last edited by ulaoulao : 22-05-2008 at 05:08 PM.
ulaoulao is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2008, 08:24 PM   #4
marlonjohn
Subscriber
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,937
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
Default

Cool glad it worked

Sorry about not replying early to tell you what key too use, been abit busy :p

With number one, have you tried just restarting the timeline by going back to frame one to see if it all goes back to normal once the meshes go kind of exploded/wierd
marlonjohn is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2008, 10:28 PM   #5
ulaoulao
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 64
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Oh thats ok, we all have lives out of cyberspace.

Yes ihave only reloading a pose fixes it. Other modelers say it happens to them too. I know a guy thats uses max and he said that just happens. : ? i dont know, i'm new to it all ? :
ulaoulao is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PROJECT_X murambi Work In Progress 19 05-05-2011 01:17 PM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.