Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 16-05-2008, 02:47 AM   #1
hambo
Subscriber
 
Join Date: May 2008
Location: London
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Trouble converting into Sub D from Polygons

Hello, have really enjoyed making this first real model I have done, and I have been stopped dead in my tracks cause I cant get it to convert from poly to sub d's. HAs anyone go any ideas why?
Attached Thumbnails
 
hambo is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 02:50 AM   #2
Jay
Senior Modeler - Framestore
 
Jay's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: UK
Posts: 6,234
Thanks: 39
Thanked 425 Times in 381 Posts
Default

what error message is is throwing out in the script editor

cheers
Jay
Jay is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 03:17 AM   #3
publicFunction
Senior Software Developer
 
publicFunction's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Livingston, Scotland
Posts: 1,701
Thanks: 1
Thanked 23 Times in 23 Posts
Default

It would seem to me that you only have 1/2 a model from the freebie tutorial Kurt provided.

As far as I can remember, you need to duplicate, combine and then merge the verts. Once thats done delete the history and then attempt the conversion.

If its not that and I am talking ****, then reset the settings in the poly to subd options and ensure there are no non manifold faces on the model by running the clean up tool.
__________________
Chris (formerly R@nSiD)
Twitter
When the power of love overcomes the love of power the world will truely know peace - Jimmy Hendrix
Winner SM VFX Challenge 1
3rd Place SM SteamPunk Challenge (May 2007)
publicFunction is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 03:20 AM   #4
hambo
Subscriber
 
Join Date: May 2008
Location: London
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

This is what the script editor had on it.

deleteInternalValence2Verts |polySurface4|polySurfaceShape6;
polyToSubdiv -ap 0 -ch off -aut on -maxPolyCount 3893 -maxEdgesPerVert 32 |polySurface4|polySurfaceShape6;
// Warning: Nothing is selected. Select objects or components to delete. //
// Error: polyToSubdiv1 (Poly To Subdiv Node): One or more edges is nonmanifold.
// Nonmanifold geometry cannot be converted to a subdivision surface.
// To clean up nonmanifold edges, use Mesh->Cleanup with the nonmanifold option. //
// Error: Command polyToSubdiv failed. Open Script Editor for details. //
hambo is offline   Reply With Quote
Old 16-05-2008, 03:29 AM   #5
Jay
Senior Modeler - Framestore
 
Jay's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: UK
Posts: 6,234
Thanks: 39
Thanked 425 Times in 381 Posts
Default

Yeah as r@nsid has said, run a cleanup on it. If Im corrects it in the Poly menu set under Mesh>Cleanup, then set it to Nonmanifold.

It will then hilite the areas you'll need to fix...

Any mesh will convert to a subd no mater its state as long as the geometry is clean and the max face count is the same or above that in the modify>poly to subd menu

cheers
Jay
Jay is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2008, 06:49 PM   #6
hambo
Subscriber
 
Join Date: May 2008
Location: London
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hello again I have tried a cleanup, with nonmanifold selected, it highlights all the faces on the model. I then run a poly to sub d convert with the same amounts of faces as the poly model has and it still doesn't work.

Any ideas?

I am itching to move on its frustrating.

Karl
hambo is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2008, 06:54 PM   #7
hambo
Subscriber
 
Join Date: May 2008
Location: London
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Talking

Actually done it. Thanks anyway!!
hambo is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2008, 07:49 PM   #8
hambo
Subscriber
 
Join Date: May 2008
Location: London
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Sculpt Geometry Tool

This doesn't seem to do what the sculpt polygon tool does on the tutorial. Is it the same but different Maya. Does anyone know some good settings. At the moment it twist everything on the model.

Cheers
hambo is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2008, 08:35 PM   #9
Jay
Senior Modeler - Framestore
 
Jay's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: UK
Posts: 6,234
Thanks: 39
Thanked 425 Times in 381 Posts
Default

Just play with the settings, it all depends greatly on the model too. Turn the opacity/pressure down, that will help for starters

_J
Jay is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2008, 11:50 PM   #10
hambo
Subscriber
 
Join Date: May 2008
Location: London
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

This is far as i think i m going to go with this tutorial. The face was causing me trouble at the end. Have learnt alot though, am happy with the shape of the body. Gonna do the dog tutorial now.

Thanks for your help
Attached Thumbnails
 
hambo is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Getting angolare and round polygons together? Red_Roxxor Modeling 19 04-02-2011 03:50 AM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.