Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 19-02-2009, 07:29 AM   #1
murambi
Head of 3d Admedia
 
murambi's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: nairobi , ken-ya
Posts: 1,327
Thanks: 21
Thanked 129 Times in 128 Posts
Default zbrush3 problem

decided to learn abit of zbrush3 so i imported a model i had from maya and guess what the silly program does.... it mirrors it across its x axis(maya coordinates dont know about zbrush coordinates) how can tihis be prevented
murambi is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2009, 08:40 AM   #2
publicFunction
Senior Software Developer
 
publicFunction's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Livingston, Scotland
Posts: 1,701
Thanks: 1
Thanked 23 Times in 23 Posts
Default

what was the file extension for the file from maya?

Z only accepts certain model types and I'm not 100% sure it accepts ma or mb files...
__________________
Chris (formerly R@nSiD)
Twitter
When the power of love overcomes the love of power the world will truely know peace - Jimmy Hendrix
Winner SM VFX Challenge 1
3rd Place SM SteamPunk Challenge (May 2007)
publicFunction is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2009, 10:18 AM   #3
murambi
Head of 3d Admedia
 
murambi's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: nairobi , ken-ya
Posts: 1,327
Thanks: 21
Thanked 129 Times in 128 Posts
Default

obj
murambi is offline   Reply With Quote
Old 19-02-2009, 10:35 AM   #4
gster123
Moderator
 
gster123's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Manchester Uk
Posts: 6,300
Thanks: 1
Thanked 51 Times in 45 Posts
Default

Could you show a pic. Not sure what you mean.
__________________
"No pressure, no diamonds" Thomas Carlyle
gster123 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2009, 11:15 AM   #5
murambi
Head of 3d Admedia
 
murambi's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: nairobi , ken-ya
Posts: 1,327
Thanks: 21
Thanked 129 Times in 128 Posts
Default

sorry i took so long o post this was a bit busy
Attached Thumbnails
 
murambi is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2009, 11:27 AM   #6
honestdom
The Nurb Herd
 
honestdom's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: London
Posts: 2,381
Thanks: 4
Thanked 298 Times in 288 Posts
Default

why would you only sculpt half a person?
honestdom is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2009, 12:01 PM   #7
gster123
Moderator
 
gster123's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Manchester Uk
Posts: 6,300
Thanks: 1
Thanked 51 Times in 45 Posts
Default

ahh, I think, but I might be wrong, Z does flip axes you can see it when you make a texture, though it does go back

But yeah, why just sculpt one side, if you going into Z you might as well do the whole lot.

Also get the upgrade to 3.1, its free, and is a lot more stable than 3.0.
__________________
"No pressure, no diamonds" Thomas Carlyle

Last edited by gster123 : 01-03-2009 at 12:49 PM.
gster123 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2009, 12:48 PM   #8
murambi
Head of 3d Admedia
 
murambi's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: nairobi , ken-ya
Posts: 1,327
Thanks: 21
Thanked 129 Times in 128 Posts
Default

nope just wanted to explain what was happening Im not sculpting one half. also here came the other problem once I duplicated the model and merged it I took it back to zbrush and pressed x to sculpt on both sides but it wasn't symetrical they I expected it to be I can email anyone the file its kinda hard explianing
murambi is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2009, 12:50 PM   #9
gster123
Moderator
 
gster123's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Manchester Uk
Posts: 6,300
Thanks: 1
Thanked 51 Times in 45 Posts
Default

I can check it tomorrow at work. send over the OBJ file.

I;ve never had a probem with it.
__________________
"No pressure, no diamonds" Thomas Carlyle
gster123 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2009, 12:07 AM   #10
bluemana
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 47
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Can't you just unflip in Z-brush??? or maybe do a -1 scaleX before exporting...
bluemana is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2009, 08:31 AM   #11
murambi
Head of 3d Admedia
 
murambi's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: nairobi , ken-ya
Posts: 1,327
Thanks: 21
Thanked 129 Times in 128 Posts
Default

heres the file but you have to smooth it to get rid of the triangles on the mesh
Attached Files
File Type: zip export.zip (165.9 KB, 12 views)
murambi is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2009, 12:43 AM   #12
ColdWave
Registered User
 
ColdWave's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Bulgaria, Vidin
Posts: 1,305
Thanks: 1
Thanked 19 Times in 19 Posts
Default

I open it with Zbrush 3.1 and i choose " symmetrical triangles only" then when i hit "X" for sculpting everything is allright. But if you have problem with the center go back to maya center the pivot, delete history and then try again. If not working again go in Zbrush
-> deformation - > smartResym, Resym

Try this options

And one huge mistake that i did before. Don't use crappy mesh and import it to Zbrush to fix it .... It will be pain in the ass and if you want to go back in Maya it will be failure for rendering the normal or displacement map. Try to make as good and clean low poly topology in Maya then go in Zbrush to sculpt only the details. Don't be lazy...!

:p
__________________
Life is all about friends, people and art with a lot of beer ^_^

Current Animator & Artist @ SToch Games

Previous work 3D artist/Animator @ :
www.xs-software.com
www.adasport.com

For cool tips&tricks follow me @ :

http://iyosifovblog.blogspot.com/
ColdWave is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem solving many dynamic objects in a pile? rohiniduggal Dynamics & Special Effects 3 14-01-2011 07:26 PM
apache environment problem andrew_sorensen Simply Maya Tutorials 4 08-12-2010 03:48 PM
Strange Problem - Unable to change attributes for multiple objects anthonysw3 Technical Issues 4 04-12-2010 11:56 PM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.