Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 06-12-2009, 12:13 AM   #1
elephantinc
Level 32 pachyderm
 
elephantinc's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: England
Posts: 1,859
Thanks: 12
Thanked 43 Times in 37 Posts
Default Strange artifacts when rendering with bump map

Im working on my elephant's bump map but when every I try to start on a new area I get strange artifacts appearing (see image) (they don't appear on parts I have already done). I've checked the image file (.png) and there not on that. Any ideas what's causing them?
Thanks
Elephantinc
Attached Thumbnails
 
elephantinc is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 01:08 AM   #2
ben hobden
Subscriber
 
ben hobden's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Chelmsford, Essex, UK
Posts: 1,162
Thanks: 13
Thanked 89 Times in 85 Posts
Default Re: Strange artifacts when rendering with bump map

Originally posted by elephantinc
Im working on my elephant's bump map but when every I try to start on a new area I get strange artifacts appearing (see image) (they don't appear on parts I have already done). I've checked the image file (.png) and there not on that. Any ideas what's causing them?
Thanks
Elephantinc
Did they appear on parts you have done and then disappear?

How are you making your bump map?
ben hobden is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 01:21 AM   #3
NextDesign
Technical Director
 
NextDesign's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,982
Thanks: 33
Thanked 532 Times in 471 Posts
Default

Check to see if the uvs are ok.
__________________
Imagination is more important than knowledge.
NextDesign is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 06:33 PM   #4
elephantinc
Level 32 pachyderm
 
elephantinc's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: England
Posts: 1,859
Thanks: 12
Thanked 43 Times in 37 Posts
Default

The UV's look fine. I've noticed them on bits I did at the start now as well (they were a lot smaller so I didn't see them earlier)
I'm making the bump map in photoshop, drawing all the lines by hand with the brush tool.
It definitely seems to be a problem in maya as they don't appear on the image file itself.
I'm rendering with mental ray
I'll try a different file format and see if that helps

edit: come to think of it, I did have to change the UV's slightly (although not on any part that I had already bump mapped) so I'll try reassigning the shader as well.
elephantinc is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 10:11 PM   #5
elephantinc
Level 32 pachyderm
 
elephantinc's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: England
Posts: 1,859
Thanks: 12
Thanked 43 Times in 37 Posts
Default

None of those worked, any other suggestions?
elephantinc is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 10:49 PM   #6
NextDesign
Technical Director
 
NextDesign's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,982
Thanks: 33
Thanked 532 Times in 471 Posts
Default

Why are you rendering with Mental ray? It seems silly at this moment, as you're working on textures; not shaders.

Try switching it over to software and see if it's better.
__________________
Imagination is more important than knowledge.
NextDesign is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2009, 02:07 PM   #7
ctbram
Moderator
 
ctbram's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Michigan, USA
Posts: 2,995
Thanks: 42
Thanked 582 Times in 532 Posts
Default

wow! I must be color blind. All I see is a black screen with a red square?

I thought it was my screens gamma but I recalibrated the monitor and it's fine.

I had to save the image bring it into photoshop in order to see anything. lol. It sure looks like it's picking up bump information. Maybe post the texture file so we can take a look at it?
__________________
"If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants." Sir Isaac Newton, 1675

Last edited by ctbram : 07-12-2009 at 02:10 PM.
ctbram is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2009, 05:19 PM   #8
elephantinc
Level 32 pachyderm
 
elephantinc's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: England
Posts: 1,859
Thanks: 12
Thanked 43 Times in 37 Posts
Default

I tried software as well and I had the same problem, I was only rendering with mental ray because I forgot to change it

@ctbram it sounds like a gamma thing. A few months ago I changed my gamma to 2.2 (it was 1.8) to make it the same as the rest of the world, do you know what setting yours is on?

Heres my file:

edit: oops, sorry about that, I forgot it embedded the images automatically
Attached Thumbnails
 
elephantinc is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2009, 10:32 PM   #9
Gen
Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,457
Thanks: 13
Thanked 635 Times in 558 Posts
Default

Are you planning on using MR for your final render? If so, then why wouldn't you use it to conduct the test renders? Iits not like MR shaders, FG and caustics are mandatory when using it.

It seems to be a problem with the file format, don't know whats up with png I rarely use it so I'm stumped. I tried .jpeg and I still got artifacts even when it was saved at max quality. Saving it as a .bmp solved the issue.

Gen is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2009, 10:50 PM   #10
elephantinc
Level 32 pachyderm
 
elephantinc's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: England
Posts: 1,859
Thanks: 12
Thanked 43 Times in 37 Posts
Default

Curious, they've worked in the past
Thank you for going to all that trouble, I really appreciate it
Now I can finish my 'Phanta claus christmas card :p
elephantinc is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange Problem - Unable to change attributes for multiple objects anthonysw3 Technical Issues 4 04-12-2010 11:56 PM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.