Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Batman by Jason Edwards
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 27-11-2003, 11:32 PM   #1
Join Date: Jun 2003
Location: CA
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default NURBS performance in Maya 5

Hey everybody,
I've been following a great little tutorial on modeling a NURBS car rim ( and I've just about finished. I've had virtually no performance problems so far, sans a little wait while filleting/triming some of the more complex parts. I've created a simple scene to showcase the rim in, and I want to position the rim where it will look good. I selected (using Edit > Select All by Type > NURBS Surfaces) my rim, but when I try to transform it in any way (translate, scale, rotate...), Maya starts "Calculating... Hit escape key to interrupt calculation...". The calculation lasts for roughly 30 seconds (!!!) or so. I've tried grouping all my surfaces and moving the group, I've tried duplicating all my surfaces to see if the duplicate has the same problems (it does). Now this is the first model I've made using NURBS with trims and fillets, so I don't know if it's just this model that is screwing up, or if it's my version of Maya (5 Unlimited). I do get a series of about 20 warning message whenever I try to transform my surfaces: "Warning: rbfSrf20 (Rbf Srf Node): A surface is not tangent continuous, the resulting fillet may be bad", which leads me to believe it's just this one model that is screwing up (a bad fillet or something). Rather than remake the whole model (which took me quite a while to begin with) I'm hoping somebody has a solution for my problem (either to fix the tangent error messages, or fix my performance problems in another way). Besides I'd like to know how to deal with this problem if it occurs later on down the line. I'm attaching the .mb in case anybody cares to check it out for themselves (it might complain about some textures missing but that shouldn't be a problem). Thanks in advance for any help whatsoever!
Attached Files
File Type: mb mercedes21.mb (176.7 KB, 13 views)
Nailed is offline   Reply With Quote

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Maya Hair/Polygon Error ingram_no.7 Members Lounge 13 10-12-2010 10:27 AM
Simply Maya Resources Online Miss_Nova Site News & Announcements 1 08-12-2010 08:36 PM
LayoutTools for Maya 2011 is here... ctbram Members Lounge 1 06-12-2010 10:32 PM
Open a Lightwave file in Maya 2011 radiant777 Maya Basics & Newbie Lounge 2 04-12-2010 02:45 AM

Thread Tools

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.