Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 23-09-2002, 10:12 PM   #1
Nem
Subscriber
 
Nem's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Faringdon, UK
Posts: 1,480
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default Kev, kal, other pros, baffling problem :(

ok, firstly, ive attached the scene file so you can all take a look and hopefully follow along, its very hard to explain
ok, ive used rigid bind to bind my character, my skeleton is set up in exactly the same way as Buzz taught in the 3d World tutorial (with a few modifications)
the first thing that is wrong with this character, is if i select his right arm, his left arm would be highlighted purple because of construction history being caused by the binding, but if i select his left arm, theres no construction history being fed into his other arm, why? i dont know, thats weird thing number one

the second, this is my main problem, if you select the both the arms (one after the other) and take a look at the channel box, in the history bit, the left arm is ok, but the right arm is missing a few bones (forearm and clavicle), hmm, tahts weird in itself, but now my main problem, i cant create flexors on the joints from shoulder to the wrist and i need flexors there for my SDK and that

someone said to me that i cant create flexors on IK handle things, ok, say this is true, how come i could create a flexor on the left arm? you cant see them cos ive taken them off (at the wrist) but try creating a flexor at both wrists and one will work, one wont for some reason
wheni try with the right wrist, i get this error:
Error: Cannot add flexor unless skin is bound to joint R_Forearm

or something like that, but the bone name at the end tends to change depending on where i try to create a flexor in the arm
the problem here mite b cos this bones missing from the construction history of the arm, but why? i have no idea

so i think both my problems are linked, and both unsolvable

i have asked so many experts, ppl who rig and model for a living, but they have no idea whats wrong

does anyone know whats wrong?
__________________
- Simon

My Website: www.Glass-Prison.com
Nem is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2002, 08:18 AM   #2
Kevin
 
Posts: n/a
Default

of to a funeral today ill look into this later nem
  Reply With Quote
Old 24-09-2002, 01:00 PM   #3
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Thanks: 1
Thanked 25 Times in 25 Posts
Default

sometimes you might just have to create a new skeleton.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
mtmckinley is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2002, 04:10 PM   #4
Nem
Subscriber
 
Nem's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Faringdon, UK
Posts: 1,480
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

i no mike but thats the thing im tryin to avoid, and i do not see how it would help anyway, cos all my bones are renamed and everything, so are my IK handles
__________________
- Simon

My Website: www.Glass-Prison.com
Nem is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2002, 07:09 PM   #5
Nem
Subscriber
 
Nem's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Faringdon, UK
Posts: 1,480
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

so i thought that it mite be the fact you cant create flexors on IK handles, so i thought about it, but obviously not cos i have flexors on the other arm, and they work fine i can add them to anywhere on the other arm
so then i thought it mite b cos of mirrored joints and IK, so i renamed everything, its still the same and besides, the right leg is mirrored, i can add flexors to that with no problem, its JUST this one arm for some reason
__________________
- Simon

My Website: www.Glass-Prison.com
Nem is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2002, 10:54 PM   #6
Saiyan
Registered User
 
Saiyan's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 441
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

looking at it now.....and it seems the backbone is part of one side but not the other......that is the main difference between them......still looking at it though
Saiyan is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2002, 10:56 PM   #7
Nem
Subscriber
 
Nem's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Faringdon, UK
Posts: 1,480
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

:O didnt notice that, but i only mirrored the arm joints THEN i parented then, so both arms shud b with the backbone, but if you say so
__________________
- Simon

My Website: www.Glass-Prison.com
Nem is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2002, 11:27 PM   #8
Saiyan
Registered User
 
Saiyan's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 441
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Also your Translate X numbers don't match.....

But I don't think it matters.....

Last edited by Saiyan : 24-09-2002 at 11:36 PM.
Saiyan is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2002, 11:58 PM   #9
Nem
Subscriber
 
Nem's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Faringdon, UK
Posts: 1,480
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

no cos i had to reposition one of the arms a bit to make sure it was snug with the body, thats why the translates dont match, as you saud, doesnt really matter i dont think
__________________
- Simon

My Website: www.Glass-Prison.com
Nem is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2002, 11:58 PM   #10
Kevin
 
Posts: n/a
Default

sorry nem ...hope saiyan can sort this as I havnt even had time to brush my teeth this week
  Reply With Quote
Old 25-09-2002, 12:13 AM   #11
Saiyan
Registered User
 
Saiyan's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 441
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

k dunno if these have anything to do with it....but check it out

Last edited by Saiyan : 25-09-2002 at 12:16 AM.
Saiyan is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2002, 12:18 AM   #12
Saiyan
Registered User
 
Saiyan's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 441
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

hehe....deleted pic....woops...here it is.....so if we can't get to solving this little roadblock....then this picture might help someone else to figure it out. Notice in particular the Outputs.....in one pic they have Left-right matching....but in the other it's clearly missing the link to the shoulder and clavicle

Last edited by Saiyan : 25-09-2002 at 12:24 AM.
Saiyan is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2002, 12:31 AM   #13
Saiyan
Registered User
 
Saiyan's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 441
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I also say start over......hehe.....been at this for over an hour now.....and it's great work....but it's messy.....you say it's mirrored but things are missing.....try it again....and see if you can get the left side saying the same thing as the right...you missed something somewhere....forgot to bind skin....dunno....but it's probably so small that it got overlooked....and once that happens and you continue modeling....that small problem, turns big, bad and ugly.....trust me.....sometimes a restart is what ya need to get it right.



And I'm Spent......will someone get me a latte?

Last edited by Saiyan : 25-09-2002 at 12:34 AM.
Saiyan is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2002, 05:41 PM   #14
Nem
Subscriber
 
Nem's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Faringdon, UK
Posts: 1,480
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

what do you suggest i start over with? the actual model? the whole skeleton? or the arm?
__________________
- Simon

My Website: www.Glass-Prison.com
Nem is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2002, 04:02 AM   #15
Saiyan
Registered User
 
Saiyan's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 441
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

well you can try the skeleton first.....since we believe it to be the problem here....

good luck :banana:
Saiyan is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem solving many dynamic objects in a pile? rohiniduggal Dynamics & Special Effects 3 14-01-2011 07:26 PM
Strange Problem - Unable to change attributes for multiple objects anthonysw3 Technical Issues 4 04-12-2010 11:56 PM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.