Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 15-03-2005, 07:31 PM   #1
mgreen
Subscriber
 
Join Date: Aug 2004
Location: washington D.C.
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Multiple faces Problem

Iam modeling a helecopter and in the window area, I have faces on top of each other, there is only 4 vertices in the square but it has 2 faces. how can i merge the faces so it becomes one complete face.
mgreen is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2005, 12:08 AM   #2
mhcannon
Subscriber
 
mhcannon's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Waianae, HI
Posts: 1,275
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 8 Posts
Default

have you tried deleting the offending face? The merge vertices tool is in the edit polygons menu. use the option box and make sur the tolerance is a low setting like .005 or so, if the vertices are on top each other you don't want to inadvertently merge with another vertex that happens to be close.
__________________

AIM: mhcannonDMC

"If you love your job, you'll never work another day in your life."

Last edited by mhcannon : 28-03-2005 at 05:13 AM.
mhcannon is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2005, 04:49 AM   #3
mgreen
Subscriber
 
Join Date: Aug 2004
Location: washington D.C.
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I already merge all the vertices, But I still get double faces, If i select a verticle a single edge it still just gives me 1 vertice, so I know the vertices are fine. Is there a way to merge faces like we do with vertices. I have Maya 6.0 and my friend has Maya 6.5, It shows up fine on his with only single faces, but i still have double faces.

Any suggestions. Thank s for your help
mgreen is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2005, 05:43 PM   #4
mgreen
Subscriber
 
Join Date: Aug 2004
Location: washington D.C.
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

here is a picture of my problem, the poly counter show 2 faces but How can i change it to one, without going one by one and deleting each face individually. Thanks for the help.

P.S. if you have DannyUVTools please email it to me at mgreen0@gmail.com
Attached Thumbnails
 
mgreen is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2005, 06:57 PM   #5
mhcannon
Subscriber
 
mhcannon's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Waianae, HI
Posts: 1,275
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 8 Posts
Default

This can happen sometimes when you convert subdiv to polygon. Be sure the subdiv is in normal mode vice polygon proxy mode. For some reason if you convert with proxy selected it creates that dual geomety.
__________________

AIM: mhcannonDMC

"If you love your job, you'll never work another day in your life."
mhcannon is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2005, 04:56 PM   #6
Brains
Subscriber
 
Join Date: Dec 2004
Location: Netherlands
Posts: 45
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Just like mhcannon says, delete the offending face. I had the same problem and it worked for me.
Brains is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2005, 05:10 AM   #7
dave_baer
Moderator
 
dave_baer's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Plantation, Florida
Posts: 1,568
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 9 Posts
Default

Did you happen to duplicate the surface? Check your duplication options and make sure that COPIES is set to 1. Maybe it's not two faces but two different geometry?
__________________
Dave Baer
Professor of Digital Arts
Digital Media Arts College
Boca Raton, Florida
dbaer@dmac.edu
dave_baer is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem solving many dynamic objects in a pile? rohiniduggal Dynamics & Special Effects 3 14-01-2011 07:26 PM
Keep faces on Sircharles Maya Basics & Newbie Lounge 2 07-12-2010 01:20 PM
Strange Problem - Unable to change attributes for multiple objects anthonysw3 Technical Issues 4 04-12-2010 11:56 PM
New Feature: Multiple Image Upload David Members Lounge 0 30-11-2010 09:40 PM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.