Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 03-09-2005, 02:54 AM   #1
Nusirilo
Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 121
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Problem Applying Texture

Hey guys. Well, I modelled a giraffe out of a polygon cube and then smoothed it out with polygon --> smooth value set to 2. I then attempted to texture the body. I got the UVs by using automatic mapping, and they came out surprisingly well. I then transferred the UV outline to Photoshop, and, for fun, drew yellow all over the legs and then exported it back to maya and applied it to the model. It worked properly, with yellow squiggles all over the legs. I then deleted that for obvious reasons. Later on, I opened the UV outline in Photoshop and actually applied a texture to it, but when exporting it back to Maya and applying it through Hypershade, it came out very strange, with the UV outline printed all over the giraffe's body (with the texture on the UVs). I don't know exactly what happened there, but it's annoying me. Any idea what I can do to ensure the texture applies properly?

If I didn't explain it properly, let me know and I'll try to explain it differently.
Nusirilo is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2005, 03:17 AM   #2
Nurb Herder
Registered User
 
Nurb Herder's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Virginia
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'm not absolutely certain that I understood your question and that's probably my fault as it's late here and I need sleep but, you did create your texture map in photoshop on a seperate layer other than that of the actual UV map didn't you?
Nurb Herder is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2005, 03:20 AM   #3
Nusirilo
Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 121
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Yes, the first thing I did was turn the UV map into a regular layer and put it on screen mode.

Edit: Just did it again using the UV as the bottom layer and creating layers on top of it, but still no luck. I must be doing something different from the first time but I don't know what.

Last edited by Nusirilo : 03-09-2005 at 03:24 AM.
Nusirilo is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2005, 07:04 AM   #4
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,706
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

Just a suggestion , but did you remember to turn the UV layer off when saving it out ?
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2005, 02:00 PM   #5
Nusirilo
Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 121
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally posted by jsprogg
Just a suggestion , but did you remember to turn the UV layer off when saving it out ?
I'm not exactly sure what you mean. Do you mean the UV layer that appears when you right click the giraffe and the choice to switch to UVs, vertexs, etc., pops up? I don't think I ever had that on if that is what you're talking about.
Nusirilo is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2005, 09:58 PM   #6
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,706
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

I mean in Photoshop , once you have created your texture .Before you save it to load back into Maya, did you remember to turn the UV layer off to be not visible as you said you set it to screen.
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2005, 12:12 AM   #7
Nusirilo
Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 121
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally posted by jsprogg
I mean in Photoshop , once you have created your texture .Before you save it to load back into Maya, did you remember to turn the UV layer off to be not visible as you said you set it to screen.
No, I didn't. How do I do that? And does that make a difference? Because I remember watching a McKinley tutorial and I don't remember him turning the UV layer off (of course I likely could have missed it).

Once again, how would I turn the UV layer off?
Nusirilo is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2005, 03:15 PM   #8
Mirza513
Subscriber
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

just click the little eye thingy... right next to each layer theres like this little icon that looks like an eye.. click that and it should make that layer, invisible.
Mirza513 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2005, 05:25 PM   #9
matt4068
Subscriber
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 274
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

yeah, just hide the layer thats got the uv map on it, or move it below all the other layers.
matt4068 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2005, 05:42 PM   #10
Nusirilo
Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 121
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Ok, I'll try that out and see if it works. Thanks for the advice.

EDIT: Ok, tried that out by placing the layer with my drawing on it (just a few quick paint lines for testing) above the layer with the UVs on it (I changed the UV section from a background to a layer) and turned the UV layer off or invisible by clicking the eye. Now, when I apply it to the giraffe, instead of showing the rest of the UVs with the paint on them, I only see the paint (but still in the small size that I saw it as before).

Last edited by Nusirilo : 04-09-2005 at 05:50 PM.
Nusirilo is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2005, 06:58 PM   #11
matt4068
Subscriber
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 274
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

im confused, post a pic
matt4068 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2005, 09:37 PM   #12
Nusirilo
Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 121
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally posted by matt4068
im confused, post a pic
I have to head out right now but I will post a pic as soon as I get back (why didn't I think of that lol).
Nusirilo is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2005, 03:33 AM   #13
Nusirilo
Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 121
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Ok, I attached the .mb file with the texture applied to show the problem. You will see yellow scribbles (the slight outline I drew on the legs in Photoshop) all over the body. This is the texture/UV that was supposed to apply to the object in larger form. Have fun

EDIT: Bah, it won't apply because the file is too large, probably because of the texture. Is there any way that I can decrease the file size from 460 (approx) KB to about 220 KB (the max size on these forums)?
Nusirilo is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2005, 08:37 AM   #14
t1ck135
Registered User
 
t1ck135's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: UK
Posts: 1,991
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

If you want a smaller file size then maybe try zipping it up?
__________________
Examples of bTraffic - a traffic animation tool for Maya
bFlocking - a tool for Maya 8.5+ to generate flocking and swarming behaviours
Jan/Feb Challenge 2007 Entry and W.I.P
May/Jun Challenge 2006 Entry and W.I.P
Mar/Apr Challenge 2006 Entry and W.I.P
Jan/Feb Challenge 2006 Entry and W.I.P
Nov/Dec Challenge 2005 Entry and W.I.P
Sep/Oct Challenge 2005 Entry and W.I.P
Jul/Aug Challenge 2005 Entry
www.flash-fx.net
t1ck135 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2005, 02:00 PM   #15
Nusirilo
Subscriber
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 121
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally posted by t1ck135
If you want a smaller file size then maybe try zipping it up?
Ah, you smart man All this time with WinRAR and I never think to actually ZIP a file instead of just unZipping them.

Anyways, here is the file showing my problem as described above.
Attached Files
File Type: zip giraffeluvtextureproblem.zip (208.9 KB, 18 views)
Nusirilo is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem solving many dynamic objects in a pile? rohiniduggal Dynamics & Special Effects 3 14-01-2011 07:26 PM
Strange Problem - Unable to change attributes for multiple objects anthonysw3 Technical Issues 4 04-12-2010 11:56 PM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.