Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 02-03-2006, 04:18 AM   #1
frank-evilrabbit-
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default noob question

i am a total noob.i just recently got maya 7.i downloaded the video on here to make the cartoon dog.in the first part of the video about 5 min through the guy is shaping the dogs head.he shapes the sphere into the shape of the dogs head.when i try to shape the head it never works like the video.only a small triangle shape gets pulled from the sphere.when he does it one side of the whole sphere moves and is rounded.
kinda hard to explain.any help?
frank-evilrabbit- is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2006, 08:07 AM   #2
magicsy
Subscriber
 
magicsy's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Leeds
Posts: 1,154
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

have u selected the same vertices as he has?
Are u using a nurbs sphere or a poly sphere.
maybe a pic would help people answer ure question.
magicsy is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2006, 08:59 AM   #3
Tiago2
Subscriber
 
Tiago2's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 132
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I thing u have the level of smothness to display low poly for nurbs. Hit the hotkey 3, i think to get it smoothed.
__________________
<a href="http://forum.simplymax.com/showthread.php?s=&threadid=11595">Click</a> Desert Eagle
<a href="http://forum.simplymax.com/showthread.php?s=&postid=4250#post4250">Click</a> Gas Lantern
<a href="http://forum.simplymax.com/showthread.php?s=&threadid=11714">Click</a> Gas Lantern
Tiago2 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2006, 04:26 PM   #4
frank-evilrabbit-
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok i found out how to move multiple vertex points at once.i have another question.when i start shaping other parts of the head and go into front view one side of the head is differant than the other.when i am shaping the head it seems that only one side of it is affected.help
frank-evilrabbit- is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2006, 04:59 PM   #5
magicsy
Subscriber
 
magicsy's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Leeds
Posts: 1,154
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

then make sure u are selecting both sides of the head. simple really..
magicsy is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 04:08 AM   #6
frank-evilrabbit-
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok thanks.its my first time useing maya so i didnt know
frank-evilrabbit- is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 08:16 AM   #7
magicsy
Subscriber
 
magicsy's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Leeds
Posts: 1,154
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

sorry yeah ok man good luck. if u work from a side view it usually selects the other side too but only if u use the selection box. to pull around the vertices
magicsy is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 03:38 PM   #8
frank-evilrabbit-
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok i have another q.i have the 2 of the dogs legs done and the ear.now i have to put them on the other side.he says in the video to go to front view and press insert and yellow dots appear on legs and ear.my keyboard doesnt have an insert button.anything else i can do?
frank-evilrabbit- is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 04:19 PM   #9
frank-evilrabbit-
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok i got that prob sorted.i have a new prob.when i convert to polys and try to merge vertices nothing happens.it just stays the same.any suggestions?
frank-evilrabbit- is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2006, 07:09 PM   #10
pbman
Subscriber
 
pbman's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: London
Posts: 1,135
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

u might need to change the merge verts settings and make the number in the tools options have a bigger distance so it will do them wen further away


hope this helps
__________________
Now at SMU doing BSc 3D Computer Animation so its hard to get on here
My wire render tut http://forum.simplymaya.com/showthre...threadid=20973
pbman is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2006, 03:39 AM   #11
frank-evilrabbit-
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok i will try that
frank-evilrabbit- is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2006, 05:55 PM   #12
frank-evilrabbit-
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok that worked.i got the head and neck done it polys.it looks great.then when i converted the body into polys it looks horrible.it doesnt even connect to the neck anymore.and the front and end of the body have all turned into spikey edges.it looks horrible.where did i go wrong?
frank-evilrabbit- is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2006, 09:09 PM   #13
starjsjswars
Subscriber
 
starjsjswars's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: IL
Posts: 1,052
Thanks: 1
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

noooo its the isoparm.... it happends to me everonce in a while.. i hate it you have to delete the nurb and make it again.
starjsjswars is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2006, 07:55 AM   #14
magicsy
Subscriber
 
magicsy's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Leeds
Posts: 1,154
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default

yeah it happens mate its cause when u was modelingin nurbs it wasnt as tidy as it could of been this comes with practice happened to me when i 1st did the dog tut, just reshape in polys thats all u can do.
magicsy is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2006, 04:59 PM   #15
frank-evilrabbit-
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok thanks
frank-evilrabbit- is offline   Reply With Quote

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.