Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 07-07-2006, 02:35 PM   #1
trikeman
Subscriber
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 83
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Making a hole

Hi

Can anyone help, I want to put a hole through an object. Normally if I want around hold I make a cylinder move it into the position I want the hole going through the object I want to put the hole in, and I select the object I want to make the hole and then shift select the cylinder and go Polygons, Booleans, Difference and this normally works fine.

However a few times now, if I have created an object and model it, pull and push vertex extracting edges and face etc and then I want to put a hole through something and I repeat the steps above the original object disappears completely. Can anyone through and light on whats going on.

Thanks
Trikeman
trikeman is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2006, 07:25 PM   #2
Furry Fury
Registered User
 
Furry Fury's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Here
Posts: 91
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

yes i know exacatly wants going on, ther object your trying to use booleans insnt completly sealed shut, for example if you were using two halfs, and combined them you wount have to use merge around the half part because there is actually two verticies there, so you have to find out where its not connected and connect those parts
__________________
Furry Fury is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2006, 08:15 PM   #3
trikeman
Subscriber
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 83
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Still not quite sure what you mean? Do you mean my first object, like in my current situation it is a cylinder which I have been extruding faces and edeges of is not sealed or do you mean I have not completly jioned my second object onto it. In which case I did'nt think you had to. Sorry if I sound a bit thick please could you give me some more info

thanks
trikeman is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2006, 08:40 PM   #4
Furry Fury
Registered User
 
Furry Fury's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Here
Posts: 91
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

yes the onject are not completly together if you want to join two object use booleans union, to join them if you just use combine the u cant use boolean on that object again untill its sealed, basicly it has to be air-tight sometimes of u conbine two object the vertices can be in the same place but theyare still 2 verties and u to only have one
__________________
Furry Fury is offline   Reply With Quote

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.