Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 14-02-2007, 07:12 AM   #1
stefan_lampe
Subscriber
 
Join Date: May 2005
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy Disturbing trim edges

hey,

i hope that you can help me by solving the following problem. that would be nice! :-)


my question:

I have lofted two curves and now i want to fill the hole with a surface, too. How can i get the following result without these disturbing trim edges?



Because of these edges and the intersection, i can not attach the surfaces. In addition to that a smooth transition would be very fine! :-(




see you
stefan
stefan_lampe is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2007, 03:30 PM   #2
floo3d
Registered User
 
floo3d's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

look:
http://www.tutorialized.com/tutorial/Text-in-Maya/15030
floo3d is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2007, 09:16 AM   #3
stefan_lampe
Subscriber
 
Join Date: May 2005
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

thanks, but there is the same problem!
with planar i get these disturbing trim edges... :-(
stefan_lampe is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2007, 12:28 PM   #4
danotronXX
Subscriber
 
danotronXX's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: cleveland ohio
Posts: 313
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

when I want to create those kind of geomteries I useally just select one curve and do a bevel plus(surfaces>bevelplus)- and edit the settings to a polygon mesh as well as number of divisions to give smoothness . I useally get satisfying smooth attached results that way. might give that a shot and c what happens.
danotronXX is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2007, 12:30 PM   #5
NeoStrider
Registered User
 
NeoStrider's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Cleveland, Ohio (USA)
Posts: 1,541
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

you should be able to tweak your nurbs tesselation to get it looking good on render... don't forget, with nurbs it's not always what you see is what you get in a render. maya cuts corners displaying nurbs often.
__________________
Accept no substitutions.
NeoStrider is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2007, 11:12 PM   #6
stefan_lampe
Subscriber
 
Join Date: May 2005
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok:-)

but:

is there really no way to create a planar surface without trim edges?
stefan_lampe is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2007, 11:48 PM   #7
stefan_lampe
Subscriber
 
Join Date: May 2005
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

http://forums.cgsociety.org/showthre...r+loft+surface

i have found a thread where stormfrog is modeling a heart. he selects each curve and creats planars to get the front and the back.

time to attach surfaces: "Warning: ... cannot attach trimmed surfaces".

perhaps this thread helps to understand my problem ...

see you
stefan_lampe is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2007, 11:52 PM   #8
stefan_lampe
Subscriber
 
Join Date: May 2005
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Is it possible to simply "close" the outer isoprams of the lofted geometry? (No it doesnt work, Ive tried that already - but something similar? Something that puts a Nurbs plane there that I can attatch to the rest of the structure.)
stefan_lampe is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2007, 07:26 AM   #9
NeoStrider
Registered User
 
NeoStrider's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Cleveland, Ohio (USA)
Posts: 1,541
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

is the problem that you want it all to be once piece? if that's all you're worried about, then group them, and every time you pick one piece of it, press the up arrow a few times to go through the heirarchy til it's all selected... THEN do whatever you need to do to it.
__________________
Accept no substitutions.
NeoStrider is offline   Reply With Quote

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.