Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 04-03-2007, 10:43 PM   #1
Joopson
Registered User
 
Joopson's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,313
Thanks: 1
Thanked 33 Times in 33 Posts
Default Maya wont open

hey everyone,
i am using Maya 8.5 unlimited, and when i open it, it opens the output window and the script editor only. However, in processes it does show Maya, the window just isn't there. any ideas?!?!


thanks in advance,
-Andy


PS. i tried rebooting a few times, that didn't help
__________________
Environment Artist @ Plastic Piranha
www.joopson.com
Joopson is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2007, 03:36 AM   #2
publicFunction
Senior Software Developer
 
publicFunction's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Livingston, Scotland
Posts: 1,701
Thanks: 1
Thanked 23 Times in 23 Posts
Default

If your using windows go to your My Documents Folder and rename your maya folder to maya.old. Relaunch Maya and it should load with its deafult settings.
__________________
Chris (formerly R@nSiD)
Twitter
When the power of love overcomes the love of power the world will truely know peace - Jimmy Hendrix
Winner SM VFX Challenge 1
3rd Place SM SteamPunk Challenge (May 2007)
publicFunction is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2007, 02:30 PM   #3
Joopson
Registered User
 
Joopson's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,313
Thanks: 1
Thanked 33 Times in 33 Posts
Default

didn't work

any other suggestions? Maya 7.0 still works, but i don't use it because vista makes it have disabilities
__________________
Environment Artist @ Plastic Piranha
www.joopson.com
Joopson is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2007, 02:37 PM   #4
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,706
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

Looks like a reinstall might be in order
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2007, 01:59 PM   #5
bobnine
Registered User
 
bobnine's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: New Zealand
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have the same problem with the same version of maya. Reinstalling maya fixes the problem once, but when I close the program and open it again the main window doesn't open again untill I reinstall the program again. I can open the main window by using the "showWindow" command in the script editor window, but the main window doesnt have most of the stuff I need there (eg the 3d window or the "file edit tools help" bar)

PC specs:
Windows xp pro sp2
Radeon 2900 XT 512mb
Core 2 duo e6750 2.66ghz
4gb ddr800 (3.5 available cos I'm too lazy to get 64bit)
gigabyte GA-P35-DS3R mobo
Attached Thumbnails
 

Last edited by bobnine : 28-11-2007 at 04:21 PM.
bobnine is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2007, 03:33 PM   #6
publicFunction
Senior Software Developer
 
publicFunction's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Livingston, Scotland
Posts: 1,701
Thanks: 1
Thanked 23 Times in 23 Posts
Default

As far as I am aware the only version of Maya that has Vista Support is 2008. Neither 8 or 8.5 is designed to support the Vista Architecture...

If you both have Vista and 8.5, then try:

Updated Drivers from your VGA Cards Website
Do not use custom drivers sets (like omega)
Downgrade to XP
Go get Maya 2008.
__________________
Chris (formerly R@nSiD)
Twitter
When the power of love overcomes the love of power the world will truely know peace - Jimmy Hendrix
Winner SM VFX Challenge 1
3rd Place SM SteamPunk Challenge (May 2007)
publicFunction is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2007, 03:47 PM   #7
bobnine
Registered User
 
bobnine's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: New Zealand
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Post

Originally posted by bobnine

...
PC specs:
Windows xp pro sp2
Radeon 2900 XT 512mb
Core 2 duo e6750 2.66ghz
4gb ddr800 (3.5 available cos I'm too lazy to get 64bit)
gigabyte GA-P35-DS3R mobo
...
Im using 32 bit XP pro with service pack 2, and I have the latest video drivers.
I think ill be able to use maya fine if there is a command to show the normal "file tools veiw edit help etc" bar at the top as then I can just go to view and enable all the other tool bars and views.
I cant find one myself, this script editor thingy seems to be very complicated and not intended to be used by anyone who doesn't know what they're doing
bobnine is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2007, 04:34 PM   #8
publicFunction
Senior Software Developer
 
publicFunction's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Livingston, Scotland
Posts: 1,701
Thanks: 1
Thanked 23 Times in 23 Posts
Default

The Script Editor is written for MEL (Maya Embedded Langauge) and also python since version 8.

Try:
http://www.3dbuzz.com/vbforum/showthread.php?t=128327

I am not a MEL scripter but enter each of these in the Script Editor or copy them over your current windowPrefs.mel file (found in C:\Documents and Settings\<username>\Maya\<maya version>\prefs :

windowPref -topLeftCorner 225 150 -widthHeight 250 400 -parentMain true outlinerPanel1Window;
windowPref -topLeftCorner 250 200 -widthHeight 700 400 -parentMain true hyperGraphPanel1Window;
windowPref -topLeftCorner 250 200 -widthHeight 660 400 -parentMain true graphEditor1Window;
windowPref -topLeftCorner 250 200 -widthHeight 660 400 -parentMain true dopeSheetPanel1Window;
windowPref -topLeftCorner 250 200 -widthHeight 660 400 -parentMain true clipEditorPanel1Window;
windowPref -topLeftCorner 250 200 -widthHeight 560 430 -parentMain true multiListerPanel1Window;
windowPref -topLeftCorner 250 200 -widthHeight 524 470 -parentMain true devicePanel1Window;
windowPref -topLeftCorner 19 1288 -widthHeight 747 740 -parentMain true hyperShadePanel1Window;
windowPref -topLeftCorner 250 200 -widthHeight 700 400 -parentMain true dynPaintScriptedPanelWindow;
windowPref -topLeftCorner 250 200 -widthHeight 550 562 -parentMain true blindDataEditor1Window;
windowPref -topLeftCorner 341 426 -widthHeight 540 505 -parentMain true learningMoviesLaunchWnd;
windowPref -topLeftCorner 720 750 -widthHeight 530 276 -parentMain true CommandWindow;
windowPref -topLeftCorner 0 0 -widthHeight 1280 996 -parentMain false MayaWindow;
windowPref -topLeftCorner 279 868 -widthHeight 278 500 -parentMain true ColorEditor;
windowPref -topLeftCorner 17 1284 -widthHeight 422 670 -parentMain true unifiedRenderGlobalsWindow;
windowPref -topLeftCorner 384 1799 -widthHeight 680 600 -parentMain true renderViewWindow;
windowPref -topLeftCorner 210 390 -widthHeight 630 450 -parentMain true PreferencesWindow;
windowPref -topLeftCorner 175 134 -widthHeight 441 650 -parentMain true AEWindow;
windowPref -topLeftCorner 14 1302 -widthHeight 913 949 -parentMain true polyTexturePlacementPanel1Window;
windowPref -topLeftCorner 341 426 -widthHeight 525 350 -parentMain true OptionBoxWindow;
windowPref -topLeftCorner 341 426 -widthHeight 376 349 -parentMain true shelfEditorWin;
windowPref -topLeftCorner 137 719 -widthHeight 315 730 -parentMain true createRenderNodeWindow;
windowPref -topLeftCorner 341 426 -widthHeight 450 510 -parentMain true newProjectWindow;
windowPref -topLeftCorner 197 286 -widthHeight 774 767 -parentMain true scriptEditorPanel1Window;
windowPref -topLeftCorner 312 335 -widthHeight 414 183 -parentMain true myWindow;
windowPref -topLeftCorner 341 426 -widthHeight 388 93 -parentMain true theWindow;
windowPref -topLeftCorner 370 602 -widthHeight 258 64 -parentMain true myControlWin;
windowPref -topLeftCorner 183 327 -widthHeight 647 667 -parentMain true FBXEXPORTWINDOW;
windowPref -topLeftCorner 273 -33 -widthHeight 962 500 -parentMain true FbxWarningWindow;
windowPref -topLeftCorner 341 426 -widthHeight 384 411 -parentMain true pluginManagerWindow;
windowPref -topLeftCorner 61 66 -widthHeight 661 570 -parentMain true visorPanel1Window;
windowPref -topLeftCorner 246 1372 -widthHeight 428 500 -parentMain true toolProperties;
windowPref -topLeftCorner 467 478 -widthHeight 500 300 -parentMain true UVSnapshotWindow;
windowPref -topLeftCorner 341 426 -widthHeight 252 92 -parentMain true NormSzwnd;
windowPref -topLeftCorner 308 390 -widthHeight 387 437 -parentMain true mainWindow_OVERBURN_PPLE;
windowPref -topLeftCorner 341 426 -widthHeight 340 280 -parentMain true PluginInfoWin;
windowPref -topLeftCorner 124 821 -widthHeight 396 818 -parentMain true blastwindow;
windowPref -topLeftCorner 341 426 -widthHeight 402 217 -parentMain true polySoftEdgeWnd;
windowPref -topLeftCorner 118 1389 -widthHeight 789 488 -parentMain true hyperGraphPanel2Window;


These are my settings or for the more lazy I have attached a copy
Attached Files
File Type: mel windowprefs.mel (3.5 KB, 8 views)
__________________
Chris (formerly R@nSiD)
Twitter
When the power of love overcomes the love of power the world will truely know peace - Jimmy Hendrix
Winner SM VFX Challenge 1
3rd Place SM SteamPunk Challenge (May 2007)
publicFunction is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2007, 05:07 PM   #9
gster123
Moderator
 
gster123's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Manchester Uk
Posts: 6,300
Thanks: 1
Thanked 51 Times in 45 Posts
Default

You could just try deleting your prefs folder (well copy it to a different place prior to opening maya) to see if that sorts out the problem (as maya will create a new prefs folder with its default values etc)

I've been learning MEL and I managed to mess it up pretty good by tinkering with some commands I knew nothing about and deleting the prefs sorted the prob out.
__________________
"No pressure, no diamonds" Thomas Carlyle
gster123 is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 05:27 AM   #10
bobnine
Registered User
 
bobnine's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: New Zealand
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks! That windowprefs file worked perfectly.Also I did try before deleting the preferences file but that didn't do anything, forgot to mention it. I don't know why it stayed stuffed up when I reinstalled the whole program aswell but that fixed it, thanks.
__________________

Last edited by bobnine : 11-11-2007 at 05:29 AM.
bobnine is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 03:10 PM   #11
publicFunction
Senior Software Developer
 
publicFunction's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Livingston, Scotland
Posts: 1,701
Thanks: 1
Thanked 23 Times in 23 Posts
Default

A deinstall/reinstall does not remove the maya folder in Documents and Settings\<username>. This has to be done manually. This is why a deinstall/reinstall never fixes the UI issues people have.
__________________
Chris (formerly R@nSiD)
Twitter
When the power of love overcomes the love of power the world will truely know peace - Jimmy Hendrix
Winner SM VFX Challenge 1
3rd Place SM SteamPunk Challenge (May 2007)
publicFunction is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 02:46 PM   #12
Joopson
Registered User
 
Joopson's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,313
Thanks: 1
Thanked 33 Times in 33 Posts
Default

sorry guys, this is from MONTHS ago.

the problem went away by itself
__________________
Environment Artist @ Plastic Piranha
www.joopson.com
Joopson is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Moderators on Simply Maya Miss_Nova Site News & Announcements 21 17-05-2011 01:24 AM
Maya Hair/Polygon Error ingram_no.7 Members Lounge 13 10-12-2010 11:27 AM
Simply Maya Resources Online Miss_Nova Site News & Announcements 1 08-12-2010 09:36 PM
LayoutTools for Maya 2011 is here... ctbram Members Lounge 1 06-12-2010 11:32 PM
Open a Lightwave file in Maya 2011 radiant777 Maya Basics & Newbie Lounge 2 04-12-2010 03:45 AM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.