Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 05-04-2007, 08:55 PM   #1
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Polygon to Subdi converting- Problem.

Hey, im doing the "Basic Human form" now, to get a good basics foundation. And ive now com to the part where i need to convert my model from Polygons and into Subdivisions. The problem is - When I try to do so, I get an error message saying:

" Nonmanifold geometry cannot be converted into a subidivion Surface " Now as I don't speak the language of English, and also I have just started using maya - I can't figure out what this means.

Id really appriciate some advice on basically what it means, and how to solve it.

Thanks in advance.

Delerious
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 12:40 AM   #2
younglion
Registered User
 
younglion's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: t-dot
Posts: 646
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

non manifold geometry (i dont know what it really mean either) means that some of th faces on your model have their normals reversed or there is a a face with only one edge. go to mesh>cleanup and check select geometry and scroll down to non manifold geometry and hit apply. it will show you where those erors are.
__________________
wip
Kleemann cl65
my concept car
younglion is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 06:32 AM   #3
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks a lot man, I got it fixed, and just when I had converted; my Maya crashed and I had to go waaay back cause I had forgotten to save the scene before converting into Subdivs.

Anyways now im back to the same spot and ive now run into a new problem - It says I cant convert because "one or more duplicated edges were present" - And I cant figure out how to solve this issue either, as this is my first time using Maya.

Any help again would be very much appriciated.

Thanks!
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 06:54 AM   #4
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,706
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

What this means is you have a polygon on top of a polygon, this happens when you select the extrude tool and do not extrude but insted deselect it.
If you right click on your object and select face you should be able to see duplicate faces because there will be a face center dot located on the edges around the problem polygon/polygons.
Obviously you need to delete one of the faces and there is no automatic way to this so i'm afraid you will have to go in manually.
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 06:57 AM   #5
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Allright man, thanks a lot. And also thanks for the quick reply, ive set off my entire day for this and was just sitting around waiting for an answer.

Thanks again.
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 07:15 AM   #6
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hmmm... Ive gone in manually and tried searched every face, edge and vertex thourougly, but I I have not been able to find the duplicated edge.. Ive tried moving a lot of them around to see if theres a face or vertex hidden under another etc, but without luck.

Any other ways of finding this/these edge(s) ?

This is a part of the message I get -

"Repair the duplicate edges by selecting the polygon
// and issuing the following command, then try again:
select .e[1423] .e[1422] .e[1421] .e[1420] .e[1419] .e[1418] .e[1417] .e[1416] .e[1415] .e[1414] ;string $v[] = `polyListComponentConversion -fe -tv`;select $v;polySplitVertex;polyMergeVertex -d 0.0


Those numbers - are they some form of codes I can use to find the duplicated edges?
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.

Last edited by Deleriouz : 06-04-2007 at 07:17 AM.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 07:18 AM   #7
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,706
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

if this error persists open up the script editor and it should give you a script to copy into the command line which should fix the problem.
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 07:19 AM   #8
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,706
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

copy this into the command line and hit enter then try again.

select .e[1423] .e[1422] .e[1421] .e[1420] .e[1419] .e[1418] .e[1417] .e[1416] .e[1415] .e[1414] ;string $v[] = `polyListComponentConversion -fe -tv`;select $v;polySplitVertex;polyMergeVertex -d 0.0
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 07:22 AM   #9
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Still getting the same error message over and over.
=/
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 07:25 AM   #10
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,706
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

you could try selecting all the verts on your model and reseting the merge verts tool to it's lowest level and merging,that will merge any vertices that are directly on top of each other.
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 07:28 AM   #11
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

There we go, I fixed it now, thanks a lot mate. Appriciate your help!
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 07:29 AM   #12
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,706
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

if this doesn't work attach the file so we can d/l it and have a play
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 07:30 AM   #13
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,706
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

glad you got it fixed, I know when you are starting out in Maya it can be really frustrating at times but you will learn by your mistakes and eleimate them quite quickly.
jsprogg is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem solving many dynamic objects in a pile? rohiniduggal Dynamics & Special Effects 3 14-01-2011 07:26 PM
apache environment problem andrew_sorensen Simply Maya Tutorials 4 08-12-2010 03:48 PM
Strange Problem - Unable to change attributes for multiple objects anthonysw3 Technical Issues 4 04-12-2010 11:56 PM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.