Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 05-09-2007, 07:06 PM   #1
Rhea
Registered User
 
Rhea's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Manipulator tool went poof!

I was working on a file in maya and i realized the manipulator tool was completely gone! i tried everything to bring it back, using the show manipulator tool etc etc and +/- and nothing has worked. even when i transfer the file between different computers the problem remains. An earlier version of the file that I saved has no such problems and the manipulator tool works fine.

At one point my friend was fiddling with maya and the manipulator tool reappeared again! I dont know what he did but about a few minutes later it had disappeared again. I have had no such luck since.

Seriously, does anyone know what the heck is going on? Even my Maya instructor was at a loss.
__________________
~Rhea
Rhea is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2007, 08:38 PM   #2
happymat27
Subscriber
 
happymat27's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,257
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Hey there Rhea,

is the manipulator visible in other scene files or has it completely gone from all files?

Mat.
__________________
Click here to visit my site
happymat27 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2007, 11:35 PM   #3
Rhea
Registered User
 
Rhea's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

well the file in question references some other scene files and has some objects from scene files exported into it, but it is only this .mb file that has the problem.

other maya (.mb) files on my computer are fine, even an earlier version of the file in question is fine.

some information that might be useful: I was working on 2 different computers when creating the file, when at home i would work on it, save it, put it on a usb key and then transfer it to the computer in class, then save it, transfer it to the computer at home, etc etc. unfortunately i wasnt copying the whole project file over, just the .mb file. i heard that wasnt good procedure. but could it have caused this problem? i did it to other files too and they are still fine.

argh!
__________________
~Rhea
Rhea is offline   Reply With Quote
Old 21-09-2007, 03:13 PM   #4
IHaRMoNiC
Registered User
 
IHaRMoNiC's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi Rhea,

I had a similar problem. None of my manipulators were showing up in Perspective view but somehow they showed up in earlier iterations of the project.

This is what I did that brought them back:

Try going to "Show" -> "Manipulators".

*Even if it's already checked, un-check it and re-check it*

For some odd reason, it worked.

Hopefully this works for you.

P.S.
I've tried the whole "press -/+", "update/re-install video card drivers" solutions and they didn't work - so I'm guessing the problem I had (and this solution) was different than all those other/similar posts.
IHaRMoNiC is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2007, 09:35 PM   #5
dave_baer
Moderator
 
dave_baer's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Plantation, Florida
Posts: 1,568
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 9 Posts
Default

Is it possible that they are off centered and just out of view? Try selecting the object in question then going to Modify > Center Pivot.

If not, then it may be possible that they shrunk beyond view. Try holding down the '+' key and see if they get bigger.

If that doesn't work, try deleting the PREFS folder under your C:/Documents and Settings/(USER)/My Documents/maya/(version #) and see if that resolves it.
__________________
Dave Baer
Professor of Digital Arts
Digital Media Arts College
Boca Raton, Florida
dbaer@dmac.edu
dave_baer is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2007, 01:14 PM   #6
Rhea
Registered User
 
Rhea's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally posted by IHaRMoNiC


I had a similar problem. None of my manipulators were showing up in Perspective view but somehow they showed up in earlier iterations of the project.

This is what I did that brought them back:

Try going to "Show" -> "Manipulators".

*Even if it's already checked, un-check it and re-check it*

For some odd reason, it worked.

Hopefully this works for you.
OH. MY. GOD. two months of absolute pain, and i was just about ready to throw in the towel and lose countless hours of work. THANK YOU SO MUCH. it actually worked! I am flabergasted. and also. how the hell did this ever happen?? lol. i seriously cant thank you enough. I hope others read this with the same problem and it helps them. thats all i can say. WOW.
__________________
~Rhea
Rhea is offline   Reply With Quote

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.