Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 03-02-2010, 12:28 PM   #1
rockit
Subscriber
 
rockit's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Alpha Channels not working in Mental Ray

Hi there,
I have a tree model, it's leaves have a color node (picture of the leaf) and Alpha Transparency node (with an alpha channel map of the leaf)

Using Maya software render, the leaves render out good, with the alpha channel transparencies working fine.
When I render with Mental Ray though, the leave just look like square jpgs, showing the color maps in full with the transparency maps not working.

Any ideas on what I'm missing here?

Thanks in advance.
Rob
rockit is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 03:46 PM   #2
jpar
Registered User
 
jpar's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Tennessee, USA
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I ran into this problem yesterday. Under your leaf material attributes>Raytrace Options> turn down the Shadow Attenuation. That worked for me.
jpar is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 10:18 PM   #3
rockit
Subscriber
 
rockit's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I'll give that a try. Thanks. I can't believe how much time I've wasted on this, until I thought to try Maya Software Rendering to compare, and isolated it to a mental ray issue
rockit is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2010, 12:10 AM   #4
rockit
Subscriber
 
rockit's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Shadow attenuation didn't work

Unfortunately, lowering the shadow attenuation in RayTrace Options didn't do the trick. I'm still getting the same renders, the leaves look like square cards, the transparency is not removing the edges that surround the leaf image itself.

It must be some sore of mental ray setting - I think we're on the right track. Anyone who can help, it is greatly appreciated. Thanks
rockit is offline   Reply With Quote

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.