Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Batman by Jason Edwards
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 18-02-2011, 07:23 AM   #1
Registered User
Join Date: Feb 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Raytracing Problem

I thought it was an issue with final gather, but it's a problem with the raytracing itself. light will pass through "cracks" that aren't there at all and on models that have smoothed normals, and create streaks or blotches of light. I've been playing around wit the normals and think that might be the issue, but I've redone the normals every way I can think of..

here are some screenshots:

same thing happens when I export the same models as OBJ (only happens with the sofas) without the normals information even and reimport it into a totally new scene. I'm using directional light.

here's the chair OBJ:

I can't see any hidden faces or double edges. what is going on? I have a good amount of experience with Maya, but I'm stumped by such a simple problem..
Lanza is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Lanza For This Useful Post:
Old 18-02-2011, 11:54 AM   #2
Registered User
Perfecto's Avatar
Join Date: Mar 2007
Location: TN (USA)
Posts: 1,882
Thanks: 8
Thanked 127 Times in 119 Posts

I'm guessing you've already considered near camera clipping? If I set my near camera clipping too high, I get similar results. Not that that's the issue though.
Don't be satisfied with what you can do but rather strive to do the things you can't do!
Exceed Expectations!
Perfecto is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Perfecto For This Useful Post:
Old 18-02-2011, 01:59 PM   #3
The Nurb Herd
honestdom's Avatar
Join Date: Oct 2007
Location: London
Posts: 2,381
Thanks: 4
Thanked 298 Times in 288 Posts

i can't even tell what i'm looking at tbh.
honestdom is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to honestdom For This Useful Post:
Old 19-02-2011, 01:14 AM   #4
Registered User
Join Date: Feb 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post

basically in areas that are supposed to be in complete shadow (such as the curve where the back of the chair and base connect in the third image) there will be a strange sliver or area of light that does not make sense. Same with a similar object in picture 4 where the arm rest connects to the base there is a triangle of light that is supposed to be in shadow.

both objects are fairly simple meshes that only consist of a single mesh and should not have any problems. near clipping isn't the problem.
Lanza is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2011, 04:43 PM   #5
BabyDuck's Avatar
Join Date: Nov 2002
Location: USA
Posts: 1,170
Thanks: 3
Thanked 12 Times in 12 Posts

could that be just a reflection of something else in the scene? the chair object you attached has a lambert shading group - but the material is of type phong with 0.5 reflectivity ??? but that is me beeing stupid - you probably did that on purpose ....
BabyDuck is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to BabyDuck For This Useful Post:
Old 23-02-2011, 07:28 PM   #6
Gen's Avatar
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,448
Thanks: 13
Thanked 634 Times in 557 Posts

I took a look at the model, I noticed the problem went away when the model is smoothed (which also got rid of those tris in there). Which leaves me to believe it may be caused by the low poly count. You're ending up with some seriously non planar faces and there could be some trouble deciding if they should be illuminated or not. I ditched the phong shader because the highlights and reflections were just getting in the way.
Attached Thumbnails
Gen is offline   Reply With Quote

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
animating simple bone rotation problem lost lobe Technical Issues 1 18-02-2011 02:04 AM
problem with smooth bind duyquyen Animation 1 17-02-2011 01:34 PM
Fluid effects Smoke/Fog looks bad, aliasing problem? Bugsby Maya Basics & Newbie Lounge 11 08-02-2011 03:11 PM
Image plane problem nusphere Technical Issues 2 25-01-2011 02:37 AM
Camera rendering problem! Aurorap Lighting & Rendering 2 08-01-2011 09:42 PM

Thread Tools

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.