Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 05-07-2010, 06:24 AM   #1
mid7464
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy Please someone help, merging vertices problem

after merging two pieces of geometry together I get a big crease in my geometry and unsure on how to remove the giant crease from the merged polys?
mid7464 is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2010, 06:31 AM   #2
bullet1968
Lifetime Member
 
bullet1968's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Australia
Posts: 4,255
Thanks: 158
Thanked 651 Times in 621 Posts
Default

Chuck a picture(PrtSc) up mate so we can see what you mean. Without a pic I will guess...you have merged multiple verts?? in one go?? If you have go to these and change the thresh hold. If I am right it will be merging verts that shouldnt be...checked your vert count if you have it up in the HUD or and go X-ray to see what funkiness you have happening.

cheers bullet
Attached Thumbnails
 
__________________
bullet1968

"A Darkness at Sethanon", a book I aspire to model some of the charcters and scenes
bullet1968 is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2010, 07:55 AM   #3
Chirone
Subscriber
 
Chirone's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: NZ
Posts: 3,124
Thanks: 11
Thanked 147 Times in 143 Posts
Default

yeah, do what bullet suggested, get a screen shot (if you're on a mac then cmd+shift+4 then spacebar then click on the maya window to take a snapshot of it, the picture appears on your desktop. otherwise as bullet said PrtScn then ctrl+v in MSPaint or other picture editing program then crop it for windows)

but a crease? not sure what you mean. perhaps you merged the vertices and you've a funny combination of soft and hard edges?
__________________


that's a "Ch" pronounced as a "K"

Computer skills I should have:
Objective C, C#, Java, MEL. Python, C++, XML, JavaScript, XSLT, HTML, SQL, CSS, FXScript, Clips, SOAR, ActionScript, OpenGL, DirectX
Maya, XSI, Photoshop, AfterEffects, Motion, Illustrator, Flash, Swift3D
Chirone is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2010, 01:04 PM   #4
gubar
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 1,055
Thanks: 2
Thanked 59 Times in 56 Posts
Default

Hi,

as said a picture would definately help, but it sounds as though you may have some internal faces (faces inside the the model, on the inner part of the verts you have merged) or you have some normals facing the wrong way,

cheers

gubar
gubar is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2010, 02:10 PM   #5
Jay
Senior Modeler - Framestore
 
Jay's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: UK
Posts: 6,234
Thanks: 39
Thanked 425 Times in 381 Posts
Default

This can happen, its not unheard of, I get it occasionally when I creating character heads - if you have a crease after merging. basically move the verts until the crease is no more - its that simple - you could use the artisan tool too to smooth it out.

you could also do an instance of the model and line the verts up as best you can then merge them and then tweak as needed. Theres no magic answer, just get in there and pull them about.

If you have extra faces that have been merged then delete them, that should take the crease out and again you may need to re merge.

no need for the image

cheers

Jay
Jay is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2010, 04:08 PM   #6
mid7464
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Smile Thank you so much from all the repleys

Thanks everybody for all the advice, I really appreciate it greatly! I will try all the advice and let you know if it works. God bless.
mid7464 is offline   Reply With Quote
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem solving many dynamic objects in a pile? rohiniduggal Dynamics & Special Effects 3 14-01-2011 07:26 PM
apache environment problem andrew_sorensen Simply Maya Tutorials 4 08-12-2010 03:48 PM
Strange Problem - Unable to change attributes for multiple objects anthonysw3 Technical Issues 4 04-12-2010 11:56 PM

Thread Tools





A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.