Simply Maya User Community

Simply Maya User Community (https://simplymaya.com/forum/index.php)
-   Maya Basics & Newbie Lounge (https://simplymaya.com/forum/forumdisplay.php?f=31)
-   -   problems with displacement and normal maps (https://simplymaya.com/forum/showthread.php?t=40014)

mickhah 18-12-2013 07:27 PM

problems with displacement and normal maps
 
3 Attachment(s)
hello. i have made a displacement and normal maps for a model, but they don't work as they should. firstly, the displacement map:
http://simplymaya.com/forum/attachme...1&d=1387394324

why is it chequered? the map itself doesnt have those squares.

secondly, displacement map and normal map applied:
http://simplymaya.com/forum/attachme...1&d=1387394324

the normal map is applied as "normal map in tangent space", but there are no small details. however, they appear when i'm applying the normal map as a bump map:
http://simplymaya.com/forum/attachme...1&d=1387394324

but this way the large details, like nostrils, look wrong.
can anyone explain to me, how it should be set up, so that everything looks good?

CollinBishop 20-12-2013 11:25 PM

What is your alpha offset at in the displacement settings? ZBrush has diff settings than maya so the displ map needs certain settings.

mickhah 21-12-2013 12:51 AM

i tried with minus one half offset, with 0 offset, with different other settings. nothing helped. i already made new map, exported directly from zbrush, and it works. but the main question stays - why are those small details only there if i apply normal map as a bump map?

CollinBishop 21-12-2013 03:52 AM

There is a setting in which you have to plug in the normal out and have it facing the camera. Is in setnormal function in the work area and this an extra attribute that will only be able to be plugged in this way. Will take some screen grabs if I have a chance to better explain. On iPad.....

Here is a blog that explains what I am saying better. Not how I learned but same concept.

http://matthewtan85.wordpress.com/tu...s-in-maya2011/

mickhah 23-12-2013 12:36 PM

it won't work for me. i'm using vray materials, there you don't need extra bump nodes.
those fine details are in my normal map, but somehow they are not rendered.


All times are GMT. The time now is 08:15 AM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Simply Maya 2018