SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Modeling / Modeling / Help! Create Polygon Tool?
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 01-09-2004, 03:40 AM   #1
quickfix76
Registered User
 
quickfix76's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Help! Create Polygon Tool?

Hi there, I have been using maya for a little while now but have only just started using the "create polygon tool" and am having some problems..

First off I used an image plane in the top view to create my outline for the dragon.

Next i went to face view in perspective and noticed the point for the face was outside the outline - see first image???

so i just clicked the point and extruded the face...see second image. this is pretty much how i want my finished object to look.

Lastly i exported it as .obj and then imported it into another 3d prog "poser5" and the third image shows the result!??
obviously it only seems to show the outline.

Can someone please help me with this problem or point me in the direction of a good tutorial?

All help vastly appreciated!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	uplowd.jpg
Views:	130
Size:	86.4 KB
ID:	17095  
quickfix76 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2004, 03:58 AM   #2
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Thanks: 1
Thanked 25 Times in 25 Posts
Default

Make sure the normals are all facing outward.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
mtmckinley is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2004, 04:07 AM   #3
quickfix76
Registered User
 
quickfix76's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Im sorry im not sure exactly what you mean here is an image of the normals - when or how do i manipulate the normals please any more help appreciated
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	untitled.jpg
Views:	119
Size:	146.6 KB
ID:	17096  
quickfix76 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2004, 04:10 AM   #4
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Thanks: 1
Thanked 25 Times in 25 Posts
Default

what you have seems right. Perhaps try triangulating and then quadrangulating the model first to give the center faces some stability before exporting.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
mtmckinley is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2004, 04:28 AM   #5
quickfix76
Registered User
 
quickfix76's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

No unfortunately it still doesnt work...

poser just doesnt even seem to recognise the origional face i created with create polygon tool - only the the extruded edges?

are there other things i can try or maybe im not entering something into the settings of the "create polgon tool" that im supposed to?

is it normal for the face point to not actually be on the face of silhouette that i created?

once i have the outline what steps should i take exactly to finish up with an object that looks like image 2 in my first message in this thread?

Anyone?
quickfix76 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2004, 04:58 AM   #6
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Thanks: 1
Thanked 25 Times in 25 Posts
Default

I can only assume it's having difficulty because of the complexity of the single faces on the top and bottom. Why do you want to import it into Poser anyway? That's not exactly the most robust program.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
mtmckinley is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2004, 05:19 AM   #7
quickfix76
Registered User
 
quickfix76's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

actually i need to use poser5 for a comp where you have to use+render with poser5 - and i just want to create some objects for the scene im creating.

there must be a way around my problem if maya is truly robust.

do you think i could use booleans to thicken the face which is not being rec ognised in poser?

is there a way to move the point of the face onto the actual face - maybe then it will be recognised.

The create polygon tool is such an excellent tool it seems to be a shame that its work isnt recognised universally as polygons???

anymore help appreciated....
quickfix76 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2004, 12:05 PM   #8
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Thanks: 1
Thanked 25 Times in 25 Posts
Default

I would think the problem must lie in Poser's importing rather than Maya. I've not managed to duplicate the problem by importing into Max for example..
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
mtmckinley is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2004, 05:21 AM   #9
quickfix76
Registered User
 
quickfix76's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Please forgive my ignorance mtmckinley,

When you first mentioned triangulating and quadrangulating...I only tried quadrangulating which didnt work.

So after triangulating the object and then reducing the polygons, I came up with this..(see attached image)

although for some reason the triangulation shows up on the object once imported into poser, instead of a flat surface???

is there a way arounnd this (i have tried smoothing polygons also to no avail)?????
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	render 4.jpg
Views:	104
Size:	17.0 KB
ID:	17144  
quickfix76 is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2004, 11:59 AM   #10
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Thanks: 1
Thanked 25 Times in 25 Posts
Default

Because of the complexity of the surface, you'll probably need to adjust some of the edges so that they aren't overlapping or anything.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
mtmckinley is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2004, 08:50 AM   #11
ArtBlack
Registered User
 
ArtBlack's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quickfix76;

If you want you could always post the scene file and I can try to prepare it for you to be used in Poser.

What you have here as a problem is a hole issue actually. Poser recognises triangles and quads. but rarely bothers to convert an n-sided polygon to a suitable one...

In your case you have a serious N-sided.

If you just go to Polygons/quadrangulate you will not get an extremed result. Because it will just see the surface as a hole and not a face that needs to quadrangulate. And you have already selected a face and extruded it, so your sides are all quades. For short no matter how many times you press quadrangulate it you are going to get the same darned result! It will be the exat same thing as you have exported earlier to poser.

Try this out; it will help you grasp what I am talking about a bit better:
  • Select the dragon face.. the one on at the top.. or at the bottom aswell.. don't know if you have it on both sides.
  • go to edit polygons/Subdivide or poke faces

Your going to notice that your object has gone literally bezerk! It has an edge running out of every corner to the center of the whole face.

This is sort of a bug, or naa better said a disadvantage of the polygon tool. and extruding a face from it. Soemtimes deleting the history actually helps. but not in most cases.

WHAT you can do is to just grab the split polygon tool and go in there and manually split the surface into decent proportions so you have less streched and bent regions.

Poser is actually importing the mesh correctly.. it is just not as capable to recognise what it has imported. One OTHER option is to try out polytrans if you could afford it. It is a really impressive software in conversions and has proven useful in situations such.

I hope this helps out. If nothing works just post it or send it to me. It shouldn't take more than a few minutes to fix if I am right.
ArtBlack is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.