SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / Increase subdivisions around cylinder axis AFTER create?
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 15-06-2008, 11:13 PM   #1
rickibarnes
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Increase subdivisions around cylinder axis AFTER create?

I have a sphere made of "dots" - which are just cylinders that don't have any depth to them - kind of like circular planes. When I first made this, I was happy to keep the default amount of subdivisions around the cylinder axis (20), because I wasn't planning on getting too close to them.

Now I am using the same model in a different animation, and I need to get quite close to the cylinders - and unfortunately you can notice that they're not completely round.

So what I want to do is just add to the geometry, and crank the number of subdivisions around the axis up so my "dots" look properly round. But this is the problem - I cannot work out how to do that. Can anyone tell me if there is a way that I can add to the number of subdivisions? I really, really want to avoid having to do it again, as it took a very long time in the first place.

Any advice or suggestions much appreciated!
rickibarnes is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2008, 11:26 PM   #2
happymat27
Subscriber
 
happymat27's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,257
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Hi,

Providing you haven't deleted the history on the object it's easy to adjust the properties of a primative object.

Simply select the desired object then, in the input panel on the right, click on the object name to open it's properties and adjust whichever one attribute you need to.

However.... if you have already deleted the objects history then these attributes will no longer be available.

hope that helps,

Mat.
__________________
Click here to visit my site
happymat27 is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2008, 12:11 AM   #3
rickibarnes
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Do you mean in the attribute editor? I have looked in there but can't seem to see anything about number of subdivisions.

I don't know about the object's history, I would think maybe it was gone. I made the model over a year ago, I can't really remember what I did/didn't do at that time.
rickibarnes is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2008, 02:01 AM   #4
happymat27
Subscriber
 
happymat27's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,257
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

the input panel is part of the channel box to the right of the work area.

I've highlighted the inputs of the cylinder in green. If you've deleted the history the inputs will only show from after that.

Mat.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	inputs.jpg
Views:	3396
Size:	141.4 KB
ID:	39299  
__________________
Click here to visit my site
happymat27 is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2008, 02:50 PM   #5
mirek03
Subscriber
 
mirek03's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Australia
Posts: 2,752
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

from memory, if you create an object.., then duplicate it.., the options Matt has given are not available except to the original., and only if the history was not deleted.

M
__________________
take it easy and life will be easy
mirek03 is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2008, 08:14 PM   #6
happymat27
Subscriber
 
happymat27's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,257
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

That's right Mirek good point.

But.....

If you duplicate as an instance any adjustments you make to the original will affect the copies. Once again this is providing the history has not been deleted.

Mat.
__________________
Click here to visit my site
happymat27 is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2008, 09:17 PM   #7
mirek03
Subscriber
 
mirek03's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Australia
Posts: 2,752
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

equally good point and handy to know.., thats why i frequent this forum..,

i bet its a shock out of uni.., i couldnt come down of the 'non stop work' thing and in a fit of mid-education-mid-life crisis.., i went to another college.., in ways i wish i had of taken 12 months off to reflect.., think about it if you cam (i know you have responsabilities0 hope you are finding to to relax.

M
__________________
take it easy and life will be easy
mirek03 is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.