SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Lounges / Technical Issues / help can't use extra Ram
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 28-03-2003, 07:48 PM   #1
Aphex
Registered User
 
Aphex's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 99
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default help can't use extra Ram

I recently posted a thread about poor performance (slowness and memory exceptions) with my system and Maya, where i asked what upgrade would give me better performance, and someone suggested another 256 of ram on top my existing 256 to total 512.

This sounded good and cheap, so ive bought another 256 stick, however when i put my new stick of 256 sdram my system won't recognize it??
It will only accept what was already there (256)

I've tried it in the other 2 slots (3 in total) but still it won't find it, its seated correctly in undamaged slots blown clean with canned air. The only difference in the ram is the manufacturers name.

Am i meant to change something in BIOS?? every1 so far has said just stick it in and fire it up, but it just won't register

any ideas or links would be much appreciated, heres me specs
-----------------------------

o/s Windows 2000 professional sp3

VIA motherboard, gigabyte GA-6VXC7-4X via694x AGPset (latest 4in1 adapters) installed

pIII gig

256 sdram 133 mhz(so far)
Aphex is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2003, 08:12 PM   #2
tariqrf
Subscriber
 
tariqrf's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 1,253
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 11 Posts
Default

are both Ram's PC133??? should be the prob... or run the computer only with the new one and check if it is working on the single new one...
__________________
:banana: :mingun: :yipee: :mingun: :bgreen: :mingun: :argue:
tariqrf is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2003, 08:42 PM   #3
kbrown
Moderator
 
kbrown's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: London, UK
Posts: 3,198
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
Default

Faulty ram sticks aren't uncommon. I got two faulty sticks from a very famed manufacturer when I upgraded to my current system. I couldn't believe it but after I got new ones (warranty replacement) thing have been slick like goose's sh1t

As tariq suggested, try the new stick alone and see if it works at all...
__________________
Kari
- My Website
- My IMDB

Do a lot, Fail a lot and Learn a lot!
kbrown is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2003, 08:57 PM   #4
Aphex
Registered User
 
Aphex's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 99
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Okay will do, a bit scary though (i hate messing about in there without having purchased a static band), i might not make it back at all, oh well here goes....... i may be gone for sum time
Aphex is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2003, 09:12 PM   #5
kbrown
Moderator
 
kbrown's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: London, UK
Posts: 3,198
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
Default

may the force be with you
__________________
Kari
- My Website
- My IMDB

Do a lot, Fail a lot and Learn a lot!
kbrown is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2003, 10:06 PM   #6
Aphex
Registered User
 
Aphex's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 99
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

eeeesh, thanx guys you were right, it's either a duff stick, or my mobo don't like that particular brand, i just got a prolonged beeping and no boot up, but phew at least it accepted my old stick back, i'll tek it back tomorrow and get the shop to try it on one of theirs.

thanx again
Aphex is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2003, 10:13 PM   #7
kbrown
Moderator
 
kbrown's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: London, UK
Posts: 3,198
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
Default

My mobo (MSI K7D Master-L) is known to be picky about ram. When I returned the faulty ones I requested that if possible get me sticks with other chip brand. That's what they did. The original sticks had Toshiba chips on them and the new sticks I got are using Infineon chips. Both are still sold with the same art. no. Just thought I'd mention...
__________________
Kari
- My Website
- My IMDB

Do a lot, Fail a lot and Learn a lot!
kbrown is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.