SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / Hard Edge Issue

Maya Basics & Newbie Lounge Please post in this section ONLY if your question doesn't fit in anywhere else on the forum, or if you're not sure which section it's relevant to. We also have Free streaming trial available.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
12-08-2013, 06:27 PM   #1
CardboardBread
Registered User
 
CardboardBread's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Cardiff, UK
Posts: 7
Hard Edge Issue
Hello there,

I have some hard edges that I can't seem to make smooth. I've looked around the internet (including a thread in this forum) and tried various solutions but nothing's worked so far..
These hard edges are where I've combined several planes and merged the verts together.

The left shows the mesh selected displaying hard & soft edges. The middle is just shaded. The right shows what happens when I double click on one of the hard edges.



I just want the hard edges smooth like the rest any ideas?
I think I've had this problem before and I probably ended up remaking the mesh..

I'm using Maya 2014 Student on Windows 7 and have been a user for about 2 years.

Thanks
  Reply with quote
12-08-2013, 06:56 PM   #2
ctbram
Moderator
 
ctbram's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Michigan, USA
Posts: 2,997
You should be able to simply use soften / harden edges.

If this does not work then you should check to be sure you do not have flipped normals along that edge. This is a common problem especially if surfaces were joined.

If that does not work try mesh > cleanup and check lamina faces, nonmanifold geo, edges with zero length, faces with zero area.

If that does not work than I don't know what else to try.
__________________
"If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants." Sir Isaac Newton, 1675
  Reply with quote
12-08-2013, 08:31 PM   #3
CardboardBread
Registered User
 
CardboardBread's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Cardiff, UK
Posts: 7
Hey, thanks for the speedy reply!

I tried all those things and they didn't work at first however after a bit of fiddling I managed to fix it.

It was caused by half of the normals (the ones on the right in the image) being reversed.
To identify this I turned off double sided in the attribute spreadsheet and selected all of the invisible faces then reversed the normals.
Once this was done I selected the entire mesh (Not just the hard edges) and softened the normals.

Hopefully if anyone else has this problem this'll help em out. I've lost count of how many times an 8 year old forum post has saved me hours of headaches lol.

Thanks for your help man, I probably would've given up by now..
  Reply with quote
13-08-2013, 09:17 AM   #4
ctbram
Moderator
 
ctbram's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Michigan, USA
Posts: 2,997
That is exactly what I meant by this .....

... you should check to be sure you do not have flipped normals along that edge. This is a common problem especially if surfaces were joined.
__________________
"If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants." Sir Isaac Newton, 1675
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
soft / hard edge display driving me INSANE!!! ctbram Maya Basics & Newbie Lounge 7 12-02-2020 10:00 AM
Harde edge thickness display issue in maya 2017 ymeg Maya Technical Issues 1 12-02-2020 09:26 AM
Recurring issue with edge loops Banankakan Maya Basics & Newbie Lounge 4 29-05-2019 07:03 AM
Hard edge problems Jermainesmit Maya Modeling 2 05-01-2016 09:24 PM
Hard Edges/ Edge Loops Kaleidoscope Maya Basics & Newbie Lounge 7 02-11-2013 04:11 AM