SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / Problem with textures! Please help

Maya Basics & Newbie Lounge Please post in this section ONLY if your question doesn't fit in anywhere else on the forum, or if you're not sure which section it's relevant to. We also have Free streaming trial available.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
08-05-2011, 02:52 PM   #1
rinkusu
Registered User
 
Join Date: May 2011
Posts: 3
Problem with textures! Please help
Hey there!

Im not amazing with Maya, I am only doing work in Maya for 2 modules on my uni course since I work as a concept artist specialising in 2D.

For my modules, I failed and am resubmitting both for Wednesday, there are little things I need to do to the work to fix it.

One module is 3D character animation, I didnt animate (lol). The rigging was all messed up and the textures...well I wont even go into that. ANYWAYS, I have sorted the rigging and the textures, skinned the model and it works fine, I just need to do about 15 seconds of simple animation and then animate a walk cycle for game export. I have that sorted since after I animate for animation, I will fill the gaps in the heirarchy and then re-skin for game. Im planning to do this tomorow and Tuesday. I seem to have a problem I hope you can help with..

I have laid out textures and done it right this time, the model looks fine, but when i move joints to test animation, the textures move over her body and mess up, then when i look in the texture editor, the UVs have exploded into a giant mess.

I have no idea what causes this, so Im hopeing you can help, suggestions?

My other module is just a scene that needs the UV maps laying out better, so a days work should do it. Im hoping to get this problem sorted so I can move on with it, please help!

Cheers

-Rinkusu
  Reply with quote
08-05-2011, 03:04 PM   #2
daverave
The thin red line
 
daverave's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: England
Posts: 4,472
You could try delete history and freeze transformation for the mesh, I think this should have been done before you rigged it............dave
__________________


Avatar Challenge Winner 2010
  Reply with quote
08-05-2011, 03:10 PM   #3
rinkusu
Registered User
 
Join Date: May 2011
Posts: 3
Ok, Ill try that, will mean re-skinning the mesh, but then again, I dont need her to do amazing animation.

This is baring in mind Ive never touched maya let alone animation until a couple months ago so Im pretty rubbish at the whole thing.
  Reply with quote
08-05-2011, 03:17 PM   #4
daverave
The thin red line
 
daverave's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: England
Posts: 4,472
Just try the delete history and freeze transformation first, if that does not work I hope you have saved the model before you rigged it then do the same on that and export your new rig to your old file.......hope that make sence.........dave
__________________


Avatar Challenge Winner 2010
  Reply with quote
08-05-2011, 04:04 PM   #5
rinkusu
Registered User
 
Join Date: May 2011
Posts: 3
Ok, I tried to delete history and then freeze transformations on the mesh, then I bound the rigg to the mesh but the rigg doesnt work with the mesh, its like I never bound it at all, the transformations on the rigg seem locked and I have to unlock xyz axis points to use the move and rotate tool, the mesh doesnt react, The only reaction is the spine central cluster.

The textures are fixed when I move this section, but the rest of the rigg is unresponsive. Its so wierd... I really dont know what to do.. Whether I just animate without textures and then show the model and rigg textured and the solution to the problem which would require more time but the solution is there, or to struggle on and try and find a solution before submission.

Hmm
  Reply with quote
08-05-2011, 04:20 PM   #6
daverave
The thin red line
 
daverave's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: England
Posts: 4,472
Read my reply again, if you have a saved file before you rigged it you can export the new rig to the old file doing the delete history stuff before you bind the mesh...........dave
__________________


Avatar Challenge Winner 2010
  Reply with quote
08-05-2011, 05:18 PM   #7
tweetytunes
Subscriber
 
tweetytunes's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Bolton - UK
Posts: 2,456
Daverave is almost right - all uv`in (for textures) must be done before rigging - texturing itself can be done after. Pain in the bum I know as I also believe that saving out the weight maps will also not work because of the change to uv`s.

Nothing stopping you importing the rig but the weighting will have to be re-done.
__________________
  Reply with quote
08-05-2011, 05:31 PM   #8
honestdom
The Nurb Herd
 
honestdom's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: London
Posts: 2,381
use a texture reference object. no need to re-skin, rig or anything like that.
  Reply with quote
25-06-2016, 06:07 PM   #9
ChainsAya
Registered User
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Texture issues
Hie. Sorry for posting thus question here, still trying to learn to get around the site however I have a slight problem I'm new to Maya been using it for 3 weeks now everything has been going well until I started trying to add texture ( from images) and I keep getting:

Error....Object 'textureuvtillinggeneratepreviewButton' not found.

I was wondering if anyone here can help me out please. I'm using maya 2016
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tiling problem with UV textures Orroborous Maya Materials & Textures 8 09-12-2014 08:35 PM
OBJ Texture Problem ialixandroae Maya Technical Issues 4 02-12-2014 09:35 PM
Problem with textures. SeLoOT Maya Materials & Textures 4 02-08-2006 09:09 PM
problem with hardware renderer and Textures maya 7.0 mexx Maya Materials & Textures 0 22-06-2006 05:46 PM
Problem rendering MR with textures.... blitzmaya Lighting & Rendering 7 08-05-2006 02:27 PM