Introduction to Maya - Rendering in Arnold
This course will look at the fundamentals of rendering in Arnold. We'll go through the different light types available, cameras, shaders, Arnold's render settings and finally how to split an image into render passes (AOV's), before we then reassemble it i
# 1 28-06-2015 , 05:31 PM
Registered User
Join Date: Jun 2015
Posts: 1

All polygons get textured by one image

1st off, I am sorry if this has come up before. I didn't look through all the posts.
2nd, I have had maya for a few months, and have mainly animated in it, not modeled anything.
I wanted to try modeling.


Ok, so when I create a polygon in maya, such as Earth, and I want to create a moon as well, I create 2 spheres, one bigger than the other. I apply an Earth texture to the bigger one, which goes well. I then go to texture the 2nd sphere with a moon texture, to find it has also been textured with the Earth texture. When I try to remove it, it removes the texture from the 1st one as well. This only happens with a few models, as I downloaded a few models from the internet, and they textures fine. I don't know what I am doing wrong, can someone help?user added image

Thanks,
Jon (Nacho Productions)

# 2 28-06-2015 , 06:23 PM
PixalZA's Avatar
Lifetime Member
Join Date: May 2011
Location: Riyadh, Saudi Arabia
Posts: 525
Hi Jon, you need to create two separate shaders, one for the earth sphere and one for the moon sphere.


Earth: The crazy asylum of the universe.
# 3 29-06-2015 , 02:44 PM
mtmckinley's Avatar
The Maya Mountain
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
By default, when you create any primitives in Maya (ie. spheres) they are given a default shader called Lambert1. It's a good rule of thumb to not edit Lambert1 as if you do, anything you make in the future will also have those changes. So if you make Lambert1 transparent, then any new geometry you create will be transparent as well. Or if you apply an Earth texture to Lambert1, everything else with Lambert1 will have an Earth texture as well.

Right click on an object and toward the bottom of the marking menu that pops up is the option to Assign New Material. You'll want to do that. Choose Lambert (which can be changed later) and now you'll have Lambert2 assigned to your object and are free to edit that material without making changes to Lambert1.

Hope that helps.

Posting Rules Forum Rules
You may not post new threads | You may not post replies | You may not post attachments | You may not edit your posts | BB code is On | Smilies are On | [IMG] code is On | HTML code is Off

Similar Threads