SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Maya Questions / Dynamics & Special Effects / Oceanshader bumpy

Dynamics & Special Effects Maya Particles, nDynamics, Fluids, Rigid Bodies & General VFX

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
06-08-2008, 06:55 AM   #1
adevejian
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 16
Oceanshader bumpy
How do I increase the subdivisions in my ocean shader? iím getting these strange triangular reflections and bumpy surfaces (see below) that seem to be the result of a mesh without many subdís. Thanks for any help!


Last edited by adevejian; 06-08-2008 at 07:40 AM.
  Reply with quote
06-08-2008, 08:44 PM   #2
ragecgi
Registered User
 
ragecgi's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Minnesota, USA
Posts: 3,709
Just a few questions for you before I try and troubleshoot your problem cool?

Ok:

1. What version of Maya are you currently using?
2. Did you start-off your scene using one of the premade sample files from the Visor, such as the HighSeas Ocean Sample file?
3. or did you create a subdiv plane, and attach an ocean shader 2d/3d to it?

Once I know these details I can try and recreate your problem, and we can figure out how to fix it for you
__________________
Israel "Izzy" Long
Motion and Title Design for Broadcast-Film-DS
izzylong.com
  Reply with quote
06-08-2008, 10:23 PM   #3
adevejian
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 16
Thanks for the help

1. What version of Maya are you currently using?
2008

2. Did you start-off your scene using one of the premade sample files from the Visor, such as the HighSeas Ocean Sample file?
Yes, I used the HighSeas sample, but I tried tweaking it a bit.
  Reply with quote
07-08-2008, 03:29 PM   #4
ragecgi
Registered User
 
ragecgi's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Minnesota, USA
Posts: 3,709
Ok, after trying to recreate your problem, I'm left with more questions than answers for you.

The fist problem is that I'm running 8.5 Unlimited, but I really don't think that is the issue here.

I noticed a LOT of funky resolution issues in your shot besides the ridges you circled.

So, what I first tried to mess with was the wave height in the Ocean shader and what I first found was that the sharper the inclination in the height graph, the more visible the mesh triangles became.

So, I made the graph smoother, and they went away.

Might this be one of the things you changed?

If so, try smoothing-out the graph and see if that solves a bit of the triangle problems

Lemme know if that helps a little

The image below shows my sharp graph at the top, then a large version of my "smoothed" graph.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	waveheight.gif
Views:	56
Size:	19.0 KB
ID:	39775  
__________________
Israel "Izzy" Long
Motion and Title Design for Broadcast-Film-DS
izzylong.com
  Reply with quote
07-08-2008, 09:53 PM   #5
adevejian
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 16
Thanks I will try that! I think that may be it.
  Reply with quote
07-08-2008, 11:07 PM   #6
ragecgi
Registered User
 
ragecgi's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Minnesota, USA
Posts: 3,709
Good luck!
__________________
Israel "Izzy" Long
Motion and Title Design for Broadcast-Film-DS
izzylong.com
  Reply with quote