SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / Maya vs. 3DS, Light Wave, Rhino ino ect...

Maya Basics & Newbie Lounge Please post in this section ONLY if your question doesn't fit in anywhere else on the forum, or if you're not sure which section it's relevant to. We also have Free streaming trial available.

Join the conversation. Reply to post
Page 2 of 4 1 2 3 4
 
Thread Tools
12-09-2003, 06:20 AM   #16
THX1138
16 Year Veteran
 
THX1138's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: U.S.A.
Posts: 2,139
How would you describe ( in your opinion ) the Maya workflow style? Does it vary between the user, or is it a constant with every user? I appologise if the question doesn't make any sence as I find it difficult to ask.
  Reply with quote
12-09-2003, 08:31 AM   #17
dragonfx
Registered User
 
dragonfx's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 1,257
it varies, (its a flow remember?)specially between those who have mastered mel and those who dont (i need more time, knowledge and money...)

In maya you have lots of ways to skin the same cat, specially if youre tryng something that is not on the books (or you found no tutorial wich helps you not burning your brain triyng to do it...)
  Reply with quote
12-09-2003, 11:13 AM   #18
gazzamataz
Subscriber
 
gazzamataz's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: The Planet Apple MacTosh
Posts: 523
When Mike spoke about too many spaceships he is dead right (as always). I was told many a time - take out the spaceships - the industry is bored stiff of sci-fi stuff, they are probably getting bored with dinosaurs by now...

As for 3DS or 3DMax or whatever (same program), it has been dominant in the games industry for ages. As Kevin said this might change, reason being most game development cycles are about 2-3 years. Now you're not gonna change package half way through a development cycle to Maya Complete (you don't need Unlimited) just cos it's got cheaper and is better to use. So, perhaps as games developers finish their games they might adopt Maya instead of Max. But then again they would have to train staff to use Maya which would be time consuming and not cost-effective.

Put yourselves in the shoes of a developer you wana create something that is gonna sell and produce it as cheaply as possible...

BTW
Talking of SciFi it might make a bit of a come back. I mean I still think 'The Forbidden Planet' was an excellent film, better than some of the stuff you get today...
__________________
Tickety boo and ta ta for a bit...
Gazzamataz
http://www.gazzamataz.com
  Reply with quote
12-09-2003, 01:26 PM   #19
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Yeah, Maya Complete is perfectly viable and guess what? Cheaper. The only reason my current studio is using Max is because, at the time, the special shaders and stuff we're using were only available for Max. Now that's changed, and it's very possible a switch could happen. My art director is a huge Maya guy, and can't stand Max almost more than I can't. lol

Not only that, we recieved lots of assets from a canceled game and they were all Maya files. Maya is gaining a hold in the game industry and it can only get bigger.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
  Reply with quote
12-09-2003, 08:38 PM   #20
Darkware
Subscriber
 
Darkware's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: USA
Posts: 1,172
Another thing I just thought of is that game companies don't really need to purchase Maya Unlimited because games only use polygons. Subdivisions, clothe effects, fluid effects, etc aren't really needed for games. Eveything they need is in Complete. I know you may need an Unlimited copy for an intro animation scene (like the FF series for instance) and cool renders for magizines and the box cover, but that only requires a few Unlimited copies.
__________________
www.Darkware3D.com
  Reply with quote
12-09-2003, 08:41 PM   #21
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Many studios out-source cinematic work.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
  Reply with quote
12-09-2003, 08:52 PM   #22
DgAPc
Subscriber
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 123
So Mike do you use 3D Studio Max for work then?
  Reply with quote
12-09-2003, 08:54 PM   #23
THX1138
16 Year Veteran
 
THX1138's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: U.S.A.
Posts: 2,139
Out-source? How can game studios out source cinematic work. Isn't the game industry a different realm of a sort compared to cinema? I mean games are interactive, movies are not. Are you saying that games use many CG packages while movies only use one or two?
  Reply with quote
12-09-2003, 09:05 PM   #24
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
DgAPc - I use both Maya and Max at work.

THX - There are studios out there that just do game cinematics. Depending on the developer, sometimes there isn't time in the schedule for the same team making the game art to also do high-res cinematics, so they hire another studio to do it.

I'm not sure what you mean about the number of CG packages used. Studios will use whatever they feel is necessary.

EDIT: Oh, I believe you thought I meant that the game studio also works as an out-source for cinematic work? That's not what I meant.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
  Reply with quote
13-09-2003, 06:31 AM   #25
THX1138
16 Year Veteran
 
THX1138's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: U.S.A.
Posts: 2,139
I meant Gaming studios using a variety of CG packages to produce a product, and movie only studios usually use one CG package to produce a product besides the editing program. I hope im not going in the wrong direction here with my reply.
  Reply with quote
13-09-2003, 09:37 AM   #26
ckyuk
Subscriber
 
ckyuk's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Great Britain
Posts: 1,334
Going back to the maya vs, i've always said maya was the easiest to use and now if i go into gmax (a free version of 3DS Max for game moding) i'm like "arrrgh, how do i model a cube" but this week i tried a free version of Cinema 4D and found it really easy to use. However i still say maya is by far the most powerful.
  Reply with quote
13-09-2003, 04:39 PM   #27
THX1138
16 Year Veteran
 
THX1138's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: U.S.A.
Posts: 2,139
There has to be something up with 3DSMax other wise there wouldn't be so much material out in the market ( no matter how unorganized the interface is ). One thing I do find difficult with Maya is the texturing . How is the texturing with the other CGI packages compared to Maya?
  Reply with quote
13-09-2003, 05:59 PM   #28
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Compared to Max, I find Maya's UV manipulation much easier.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
  Reply with quote
13-09-2003, 06:16 PM   #29
ckyuk
Subscriber
 
ckyuk's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Great Britain
Posts: 1,334
I think it's all to do with what you are used to most people here are used to maya so we'll say maya is easier but if you go to a 3ds max site they would say max is easier. If you know what you're doing you can produce industry standard work with allmost any 3d software.
  Reply with quote
13-09-2003, 06:48 PM   #30
dragonfx
Registered User
 
dragonfx's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 1,257
aaaaahhhh... when, lord, when well see texture weapons/deep uv/photoshop quality tools to paint the 3d INSIDE maya? Ive seen two versions of maya and only the mapping has gone a bit better... this should be a prioritary research in Alias...(which not so long ago were the ones who launched a feature and then everyone else copied...)
huumm ipr for mr would be cool too, but i gues well have to wait 3/5 years of power growth to realtime mr...


--------------------------------------------------------------
presets, gimme more, lots of them....
  Reply with quote
Reply
Page 2 of 4 1 2 3 4

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
trouble opening maya scene jooleyinboots Maya Technical Issues 2 03-02-2014 09:11 PM
3DS import in maya 2009 Remmy Maya Basics & Newbie Lounge 5 14-03-2009 03:10 PM
Maya Doesn't Startup Properly - Just Script Editor threedsnack Maya Technical Issues 1 04-02-2008 11:55 AM
Do you know about Maya Wave wizard Tools?? help 3danimationmaya Maya Basics & Newbie Lounge 3 08-11-2007 09:24 AM
about 3ds max and maya herryswastika Maya Basics & Newbie Lounge 11 16-09-2002 02:01 PM