SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / ncloth shader problem

Maya Basics & Newbie Lounge Please post in this section ONLY if your question doesn't fit in anywhere else on the forum, or if you're not sure which section it's relevant to. We also have Free streaming trial available.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
29-01-2014, 08:45 PM   #1
sungodd
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 2
ncloth shader problem
I exported a character into maya, turned it into ncloth and all the textures/shaders vanish off the character. I know that when the original mesh changed to ncloth a separate mesh is made. I tried manually switching all the shader nodes from the input mesh to the output mesh with the node editor, but that gave me the same complete black render. I also tried duplicating special with inputs, the original mesh and turning that into ncloth then moving the original to take the place of the output by using the node editor. That gave me the shaders back, but the physics did not work, and animation became all weird. Does anyone know how to have a ncloth mesh keep the textures/shaders from the input mesh?
Thanks
  Reply with quote
30-01-2014, 11:57 AM   #2
LauriePriest
Moderator
 
LauriePriest's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: London
Posts: 1,001
Generally you don't simulate the same geometry as the render mesh. Create a proxy version of the cloth or object you're trying to simulate (cloth simulation is in nCloth is sensetive to topology and resolution of you're mesh to this is crucial). Then simulate that and use the wrap deformer to influence your render mesh with your simulation.
__________________
FX supervisor - double negative
  Reply with quote
31-01-2014, 02:37 AM   #3
sungodd
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 2
Not sure how you create a proxy. I did try creating a duplicate and cutting down the faces with reduce from 20k to around 5k, and following what you said about wrapping it to the original, but that proved quite slow in terms of performance. In terms of proxy all i could find out about it was increasing the faces.
Thanks for the help tho, it is appreciated, gave me some good ideas on some other stuff.
  Reply with quote
31-01-2014, 10:07 AM   #4
LauriePriest
Moderator
 
LauriePriest's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: London
Posts: 1,001
Just make the proxy by hand, it should be single sided ( thickness is a paintable attribute ) and made of clean quads. There is no automatic way to compute this with maya.

The wrap deformer shoudl be reasonably fast to be honest, though there is no need to calculate it in real time since you can just cache the wraped render geomtry for rendering after doing all of your simulation work.
__________________
FX supervisor - double negative
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Resizing/rescaling ncloth with character to fit scene luciferr Dynamics & Special Effects 2 10-11-2016 07:59 AM
Problem when switching to soft selection mode Skalman Maya Technical Issues 2 23-04-2012 08:50 PM
Tricky double sided shader problem robchis Lighting & Rendering 1 13-12-2006 09:44 PM
prince of egypt need skin shader , help 3danimationmaya Maya Basics & Newbie Lounge 0 06-09-2006 06:58 PM
Surface Shader problem LeoGeo Maya Basics & Newbie Lounge 0 10-06-2004 10:02 PM