SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / importing obj files, renaming issues

Maya Basics & Newbie Lounge Please post in this section ONLY if your question doesn't fit in anywhere else on the forum, or if you're not sure which section it's relevant to. We also have Free streaming trial available.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
11-02-2013, 01:42 PM   #1
ktynn
Registered User
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 3
importing obj files, renaming issues
Hey Guy,

I'm quite new here and quite experienced with blender (+vray) but recently i've started to use Maya and i've come across some small issues. One of these issues revolves around renaming objects..

For example, if something is named "car:mesh" i rename it to car, which Maya turns into car1 . . . if i then rename car1 to "car" i get "car2"

So i was wondering, how do i fix this? I don't see car1 or car2 as objects in my outliner and i'm trying to figure out where / how to find these nodes that exist out of nothing but NAMES.

Because there's no mesh data... so Maya creates somekind of empty node with the "car" name in it? How does this work? I need help!

Thanks in advance

  Reply with quote
11-02-2013, 09:14 PM   #2
CollinBishop
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: Sliema Malta
Posts: 497
You are having namespace issues. Research namespace in maya and you will get your answer. I would type more but I am on my iPhone so replying sucks.
  Reply with quote
11-02-2013, 09:25 PM   #3
Gen
Super Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,514
That's the thing, it doesn't have to be mesh, it could be a shader or another type of node, as long as they're in the same namespace this will happen.

Have the Outliner open, uncheck "DAG objects only", this shows you all nodes then type "car*" into the text input field. Anything with "car" in the name will show up.

Another quick way is to type:
Code:
select -r "car1";
in the command line and hit "Display>Reveal Selected" in the Outliner.

Your import options are probably set to create and use a namespace based on the imported file's name.
__________________
- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
  Reply with quote
14-02-2013, 10:50 AM   #4
ktynn
Registered User
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 3
tanx 4 the quick reply :-) i disabled the namespace feature
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with OBJ importing Zegsen Maya Basics & Newbie Lounge 2 15-07-2012 09:07 AM
Importing Issues Lee Perkins Maya Technical Issues 7 03-11-2011 05:17 PM
importing downloaded files ben hobden Maya Technical Issues 4 27-02-2009 11:35 AM
Coverting Blender into Maya obj files martinh65 Maya Basics & Newbie Lounge 0 14-02-2008 04:08 AM
Importing .Obj Files help TCSFunk Maya Basics & Newbie Lounge 5 01-11-2005 01:36 AM