SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Maya Questions / Maya Technical Issues / Fatal error in Maya 2016 when assigning a bump map to a mia_material_x

Maya Technical Issues Post all your interface and configuration related problems with Maya software here.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
22-05-2016, 02:07 PM   #1
Dylex
Registered User
 
Join Date: May 2016
Posts: 1
Fatal error in Maya 2016 when assigning a bump map to a mia_material_x
Hi, i have been trying to create a 3D Model of the Earth in Maya 2016 (student version) but have had several issues. Firstly, i am using very large texture files (3.7 Gigapixels for my color and 700-1100 megapixels for my bump and specular). I am using mental ray and mia_material_x for the Earth. I managed to get the color and specular rendering out fine (my scene just has an earth and a directional light for the sun). I then tried to use my bump map in the 'standard bump' attribute of the shader, every time i try to do this i get a fatal error attempting to save a .ma message as shown below:



I have absolutely no idea why this is happening, i have tried reinstalling Maya 2016 as well as Mental Ray. I have recreated the scene 3 times from scratch and have tried both .tif images as well as .maps from Mental Ray's 'imf_copy.exe' and have tried saving in a Maya binary and ascii. I have also tried installing the latest Nvidia GTX 970 drivers as well as resetting my Maya preferences. I am the only user on my machine and as such am an admin, the SSD drive the error references has over 500GB of space free and my other harddrive has 70GB free, i have 16GB of RAM and an intel i5 3570 processor. I have also recently reinstalled Windows 10 recently, and have tried turning my computer on and off again. I have also tried downloading the server pack 3 from Autodesk's website after they recommended it to me, which did not help.
I have found 3rd party patches that supposedly fix this issue, but i'm not too comfortable with downloading unknown software.

Does anyone have any idea how i can fix this?

Additionally, here is a reddit post i made a few days ago about the issue which may contain some more details i forgot in this.

Other CGSociety post (i'm trying everywhere :/)
  Reply with quote
24-05-2016, 07:45 AM   #2
mythandra
Subscriber
 
mythandra's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 154
could be something to look at

http://forums.cgsociety.org/archive/...?t-987326.html

Cheers Myth
__________________
Custom built W10 Pro 64 bit, Hazwell Intel 5820, Asus X99 MOBO, 32 GB DDR4 Ram, EVGA nVidia GTX1080 Founders Edition, 512GB SSD Primary HDD, 16TB Storage, 27" Samsung 4k Display. Wacom 27QHD, Oculus Rift CV1
  Reply with quote
24-05-2016, 07:47 AM   #3
mythandra
Subscriber
 
mythandra's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 154
i can do a test render when i get home tonight, do you have a scene file i can test with, if not i can download a 16k texture and assign to a sphere.
__________________
Custom built W10 Pro 64 bit, Hazwell Intel 5820, Asus X99 MOBO, 32 GB DDR4 Ram, EVGA nVidia GTX1080 Founders Edition, 512GB SSD Primary HDD, 16TB Storage, 27" Samsung 4k Display. Wacom 27QHD, Oculus Rift CV1
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
trouble opening maya scene jooleyinboots Maya Technical Issues 2 03-02-2014 09:11 PM
more than one bump map ben hobden Maya Materials & Textures 1 12-10-2008 05:05 AM
Bump map problem with SSS fast skin gubar Maya Basics & Newbie Lounge 4 18-10-2007 09:49 AM
Bump Map problem Jaroehl Maya Basics & Newbie Lounge 2 20-02-2006 01:04 PM
fur rendering failed????? olivermagno Maya Materials & Textures 2 21-05-2003 01:36 AM