SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Maya Questions / Maya Technical Issues / Maya 2015 Error loading scene

Maya Technical Issues Post all your interface and configuration related problems with Maya software here.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
03-09-2015, 08:45 AM   #1
Awad96
Registered User
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3
Maya 2015 Error loading scene
Good morning people of Simplymaya

I am a fresh new user of Maya (3 months experience).

last night I was working on a model. I saved my file before applying lights to it. While I was messing up with lighting the program crashed and closed. I didn't feel very bad cuz I have already saved my file. However, When I tried to open the file again I got this message:
"Errors have occurred while reading this scene that may result in data loss"

And this what was my script editor saying:

file -f -new;
// Warning: file: C:/Program Files/Autodesk/Maya2015/scripts/startup/rememberViewportSettings.mel line 43: Active stereo does not work with Aero enabled. Active stereo has been disabled. //
// untitled //
doOpenFile ("C:/Users/Muhammed Ayman/Documents/3D-WORKS/Charachter/2.mb");
file -f -options "v=0;" -ignoreVersion -typ "mayaBinary" -o "C:/Users/Muhammed Ayman/Documents/3D-WORKS/Charachter/2.mb";addRecentFile("C:/Users/Muhammed Ayman/Documents/3D-WORKS/Charachter/2.mb", "mayaBinary");
requires -nodeType "mentalrayFramebuffer" -nodeType "mentalrayOptions" -nodeType "mentalrayGlobals" -nodeType "mentalrayItemsList" -dataType "byteArray" "Mayatomr" "2015.0 - 3.12.1.12 ";
# mental ray for Maya 2015
// Mental ray for Maya: using startup file C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015//maya.rayrc.
# mental ray for Maya: setup
# mental ray for Maya: initialize
# mental ray for Maya: register extensions
// mental ray Node Factory: loaded
# mental ray for Maya: successfully registered
# mental ray for Maya: loading startup file: C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015//maya.rayrc
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/abcimport.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/abcimport.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/AdskShaderSDKWrappers.mi
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/architectural.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/architectural.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/base.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/base.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/basehair.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/basehair.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/bifrostMR.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/bifrostMR.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/bifrostphenMR.mi
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/builtin_bsdf.mi
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/contour.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/contour.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/layering.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/layering.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/layering_phen.mi
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/mrptex.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/mrptex.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/paint.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/paint.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/physics.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/physics.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/production.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/production.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/subsurface.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/subsurface.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/surfaceSampler.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/surfaceSampler.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/userdata.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/userdata.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/useribl.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/useribl.dll
// generating Maya nodes...
// parsing C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/include/xgenMR.mi
// loading C:/Program Files/Autodesk/mentalrayForMaya2015/shaders/xgenMR.dll
// generating Maya nodes...
requires -nodeType "FurGlobals" -nodeType "FurDescription" "Fur" "2015";
// Warning: line 0: Errors have occurred while reading this scene that may result in data loss.
Please check the Script Editor for details. //
// File read in 3.7 seconds.
// Error: line 0: Error reading file. //
// Warning: file: C:/Program Files/Autodesk/Maya2015/scripts/startup/findStartUpCamera.mel line 130: Could not find an appropriate startup camera: top. A substitute will be used. //
// Error: line 0: Error reading file. //
commandPort -securityWarning -name commandportDefault;
updateRendererUI;
// AbcExport v1.0 using Alembic 1.5.0 (built Jul 25 2013 11:21:20)
// AbcImport v1.0 using Alembic 1.5.0 (built Jul 25 2013 11:21:20) //
updateRendererUI;

I have been searching through the internet for a solution since 2 days. I couldn't find any thing. Please help me !
  Reply with quote
03-09-2015, 08:12 PM   #2
Gen
Super Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,514
Are objects missing from the scene? If not, then maybe exporting to a new scene might help. Or you can try using the temp scene Maya saved when it crashed.
__________________
- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
  Reply with quote
04-09-2015, 06:00 AM   #3
Awad96
Registered User
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3
Quote:
Are objects missing from the scene? If not, then maybe exporting to a new scene might help. Or you can try using the temp scene Maya saved when it crashed.
Thank you for your reply Gen. Yes, some objects are missing from my scene. But where I can find the temp scene ?
  Reply with quote
04-09-2015, 10:35 PM   #4
Gen
Super Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,514
Don't know if it's different in Windows 8+ but in Win 7 it's C:\Users\Name\AppData\Local\Temp

The file will have your username.yearMonthDay.hourMinute naming convention.
__________________
- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
  Reply with quote
05-09-2015, 04:59 AM   #5
Awad96
Registered User
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 3
Quote:
Don't know if it's different in Windows 8+ but in Win 7 it's C:\Users\Name\AppData\Local\Temp

The file will have your username.yearMonthDay.hourMinute naming convention.
Couldn't find it. I don't think that there is a such file because i was not working in the auto save mode.

Is there any way I can get back my file ? or you think it is better to start from scratch ?

Thank You.
  Reply with quote
05-09-2015, 03:24 PM   #6
Gen
Super Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,514
You don't have to have auto save on, Maya creates a backup of a file whenever it crashes. Just in cause you checked the wrong directory try running the code below in the Maya command line. It'll give you a read out of your temporary directory and if the file isn't there then you could probably salvage whats left of the scene by exporting it and start building again from there.

Code:
getenv "TEMP";
__________________
- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Headus UV Layout back to Maya 2015 sampson01 Maya Materials & Textures 2 21-06-2015 08:01 AM
Cant open file Jimmer Maya Basics & Newbie Lounge 0 18-09-2014 03:58 AM
HELP PLEASE Dushyant Maya Technical Issues 12 25-08-2012 08:49 AM
changing the "Quick help" window size in the maya 2012 script editor. Jouri Programming 3 27-11-2011 06:15 AM
Maya scene files and rendered .iff files disappearing from HDD on file load priimate Maya Technical Issues 3 06-05-2011 09:34 AM