SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Maya Questions / Maya Technical Issues / Maya 5.0.1 Problem: MentalRay won't load

Maya Technical Issues Post all your interface and configuration related problems with Maya software here.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
29-11-2003, 08:06 AM   #1
neoarcadia
Registered User
 
neoarcadia's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 57
Maya 5.0.1 Problem: MentalRay won't load
I Just upgraded to MentalRay 5.0.1, and mentalray worked fine.. However as soon as i restarted (I think this is when it stopped), mentalray stopped loading. So I checked the plug-in manager and told it to load mentalray, and it gave me this:

// mental ray for Maya 5
// Warning: mental ray for Maya: couldn't find maya.rayrc in search path, trying old-style startup file //
// Error: mental ray for Maya: couldn't find startup file //
// Error: (Mayatomr) : startup command execution failed //
// Error: initializePlugin function failed (Mayatomr) //

Did i mess something up? I'll try reinstalling a little later, I'm at a LAN Party (go ahead n say it, i'm a nerd haha), so I don't have my CD's with me. I'm pretty sure it was because of the 5.0.1 patch, though.

Oh, and I can't seem to render with the software renderer either. The batch render sits at 0% the whole time, but that could be something wrong with my scene file for it would crash earlier if I tried.

Oh and I'm sorry if this was posted in a previous thread (the fix), but I searched and couldn't find one.
__________________
eat the corn--
  Reply with quote
29-11-2003, 12:29 PM   #2
neoarcadia
Registered User
 
neoarcadia's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 57
ahhh, and i also get this when i load my scene..

// mental ray for Maya 5
// Warning: mental ray for Maya: couldn't find maya.rayrc in search path, trying old-style startup file //
// Error: mental ray for Maya: couldn't find startup file //
// Error: (Mayatomr) : startup command execution failed //
// Error: line 1: initializePlugin function failed (Mayatomr) //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'mentalrayItemsList'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'mentalrayGlobals'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'miDefaultOptions'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'miDefaultFramebuffer'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'Draft'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'DraftMotionBlur'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'Preview'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'PreviewMotionblur'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'PreviewCaustics'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'PreviewGlobalIllum'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'PreviewFinalGather'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'Production'; preserving node information during this session. //
// Warning: line 1: Unrecognized node type for node 'ProductionMotionblur'; preserving node information during this session. //
// File read in 5 seconds.
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: cupShader //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: file1 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: blinn4 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: blinn5 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: file2 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: envChrome2 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: lambert8 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: lambert9 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: file3 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: lightFog1 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: checker1 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: envChrome1 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: lambert3 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: phong2 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: lambert6 //
// Warning: line 1: swatches file depend node not found, icon discarded: blinn3 //
// Result: 1 //

And if i try to render in software (i turn it to preview quality, 320x200, and raytracing off)..

setAttr "defaultRenderQuality.enableRaytracing" 0;
// Error: An error has occurred. Rendering aborted. //
// Error: An exception has occurred, rendering aborted. //
// Error: Free memory is low. Memory exception thrown //

Yet i have plenty of memory left, and plenty of my page file left..

then again i can render new scenes or other scenes..
__________________
eat the corn--
  Reply with quote
29-12-2003, 05:15 AM   #3
dave_baer
Moderator
 
dave_baer's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Plantation, Florida
Posts: 1,568
Hey neoarcadia, sorry for the late reply. I assume that since you didn't re-post here, you solved your problem? If not, here's a suggestion to try.

Create a new scene. Import your old scene into the new scene. Create new cameras and render.

I know, it's a weird solution and doesn't give a technical answer. But I've also had those problems where the scene just wouldn't render. I did what I said to try and it worked.

If you've already solved it, we would appreciate it if you could post your solution here for anybody else with the same issues.

Thanks.

__________________
Dave Baer
Professor of Digital Arts
Digital Media Arts College
Boca Raton, Florida
dbaer@dmac.edu
  Reply with quote
30-12-2003, 02:05 AM   #4
Elemenopee
Subscriber
 
Elemenopee's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 57
neoarcadia in the 5.0.1 update Alias decided to rename the Mental Ray plugin.

Get into your Plugin Manager in maya, then find Mayatomr.mll load it and Mental Ray will be back.
__________________
The only constant is change...
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Maya 2015 Error loading scene Awad96 Maya Technical Issues 5 05-09-2015 03:24 PM
Can't batch render more than two frames! lvuorenvirta Lighting & Rendering 2 15-05-2015 09:51 AM
Maya can't find mentalray Skalman Maya Technical Issues 1 08-09-2014 10:46 AM
Maya FBX file problem matt1610 Maya Basics & Newbie Lounge 1 14-02-2014 04:25 PM
desperate search for ficx to Live frame load problem david.cheney Maya Technical Issues 0 27-08-2007 12:05 AM