SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Maya Questions / Maya Technical Issues / Double Faces

Maya Technical Issues Post all your interface and configuration related problems with Maya software here.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
21-11-2012, 02:34 PM   #1
Brakkau
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Double Faces
I seems to have double faces, the thick blue lines seems to have double faces around them, i have tried using a clean up with lamina faces selected and also merged all verts. But even with the i still have double faces.

Also my maya has seemed to majorly slowed down making it hard to model.

Anyone know how to solve the issues? Also the slowing down of maya is becoming a pain and really halting my modeling.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Error.jpg
Views:	309
Size:	270.6 KB
ID:	52948  

Last edited by Brakkau; 21-11-2012 at 04:30 PM.
  Reply with quote
21-11-2012, 05:47 PM   #2
daverave
The thin red line
 
daverave's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: England
Posts: 4,472
Go to verts mode then select the verts in that area and do a merge, you will have to play with the merge threshold to get it right...........dave
__________________


Avatar Challenge Winner 2010
  Reply with quote
22-11-2012, 05:53 AM   #3
bullet1968
Lifetime Member
 
bullet1968's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Australia
Posts: 4,255
With Dave on this one. Optimise your scene too, there may be hidden stuff that isnt required.

Cheers bullet
__________________
bullet1968

"A Darkness at Sethanon", a book I aspire to model some of the charcters and scenes
  Reply with quote
25-11-2012, 10:14 PM   #4
Brakkau
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Hey guys sorry on late reply, thanks for your feedback but I've already done that, the areas only have one vert, I've gone into all the sections and selected and only 1 vert is selected. And what you mean hidden stuff that isn't required?
  Reply with quote
26-11-2012, 12:18 AM   #5
Gen
Super Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,518
Check the normals, if you're running into merge problems. And if the viewport is slowing down when you think it really shouldn't be, check if you have "smooth preview" on a lot of geometry, that can bog down interactivity, also you might need to delete some history.
__________________
- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
  Reply with quote
26-11-2012, 04:13 AM   #6
bullet1968
Lifetime Member
 
bullet1968's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Australia
Posts: 4,255
By not deleting history, as Gen has suggested, sometimes you get hidden/invisible geo or textures etc...slows it down
__________________
bullet1968

"A Darkness at Sethanon", a book I aspire to model some of the charcters and scenes
  Reply with quote
26-11-2012, 10:55 AM   #7
Brakkau
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Cheers guys, had a look at the normal's and nothing, so i decided to just rebuild the area which wasn't working. Also with the slowing down, i always delete history it's number 1 on my custom shelf haha but i think it's something with my laptop because my main computer runs it perfect and my laptop should also run it perfect but doesn't and it's quite annoying when trying to do work out and about.
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
replace faces with vertices? Darkware Maya Basics & Newbie Lounge 3 21-07-2013 05:08 AM
Please someone help, double vertices and faces mid7464 Maya Basics & Newbie Lounge 2 12-12-2009 04:45 PM
Cut faces tool issue... LadySekhmet Maya Basics & Newbie Lounge 3 14-03-2009 04:24 AM
how come i dont have a keep faces planar option? Chirone Maya Basics & Newbie Lounge 0 14-01-2008 08:42 AM
Don't know how to scale multiple faces. Darkware Maya Modeling 6 30-12-2002 08:00 PM