SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Maya Questions / Maya Modeling / Extuding face problem

Maya Modeling Everything on Modeling Techniques and Tools - NURBS, Polygons and Subdivisions Related in this Section.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
19-08-2004, 12:03 PM   #1
juice690
Registered User
 
juice690's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: UK
Posts: 94
Extruding face problem
Hi, not sure what I've done but when I select a face and extrude it I dont get the handles to pull it around, I have to click the W button to move the face. Aswell as this I get can get some odd results like multiple hidden faces. I've tried resetting the extude options to default but I still get the same prob???

If I select a face and hit G (which I take it is an extrude face shortcut) then I get the handles, whats going on??? edit: now when I hit G I don't get the handles... this is weird

Hope that makes sense
Thanx for any help

Last edited by juice690; 19-08-2004 at 02:23 PM.
  Reply with quote
19-08-2004, 04:40 PM   #2
keef
Subscriber
 
Join Date: Oct 2003
Location: Scotland
Posts: 74
No juice, the 'g' key simply repeats the last command - you'll find extrude under the EdidPolys menu...
  Reply with quote
19-08-2004, 04:55 PM   #3
Alan
Moderator
 
Alan's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: London, UK
Posts: 2,800
hit "t" to show the manipulator handles.

Alan
__________________
Technical Director - Framestore

Currently working on: Your Highness

IMDB
  Reply with quote
19-08-2004, 05:31 PM   #4
juice690
Registered User
 
juice690's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: UK
Posts: 94
doesn't seem to work pm, if I create a new poly cube select a face then extrude it all that happens is the face stays selected and I get extra points above/below/left & right, if I hit the T key ( with the face still selected) nothing happens...

I've included a pic of what happens after extruding a face ( all settings in both extrude face & create poly cube are at default )

Cheers for the help, sorry to be a pain

I can't even remember what It should look like when you click extrude face? so this pic may look fine, just without the manipulator handles.
Attached Images
 

Last edited by juice690; 19-08-2004 at 05:35 PM.
  Reply with quote
19-08-2004, 06:31 PM   #5
keef
Subscriber
 
Join Date: Oct 2003
Location: Scotland
Posts: 74
OK juice, select the face - as you have illustrated. Then, go to Edit Polygons (in the main pull-down menus) and click Extrude Face.

This should bring up the manipulator tool.

Extude, the first extrusion (then hit Enter - to finalise the operation).

THEN hit the g keyto repeat the extrude command (continue in this way until all extrusions complete).

Keith
  Reply with quote
19-08-2004, 07:02 PM   #6
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
you can use the normal move tool and stuff if you don't get the handles... it's just a little more difficult.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
  Reply with quote
20-08-2004, 09:09 AM   #7
juice690
Registered User
 
juice690's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: UK
Posts: 94
Thanks again for the help, Keef the problem isn't extruding the face that works from both the pull down menu & the e/f icon, the problem comes from the fact that the handles no longer appear where once they used to.

I can use to move tool (W) but I start getting odd clipping & extra faces to pull around, and like you said Mike it makes things a little trickier.

What I can't understand is where & why have the handles gone and how do I go about getting them back?

Again sorry to be a pain:o

Last edited by juice690; 20-08-2004 at 09:29 AM.
  Reply with quote
22-08-2004, 06:11 PM   #8
Jay
Lead Modeler - Framestore
 
Jay's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: UK
Posts: 6,279
Turn History back on

_J
  Reply with quote
23-08-2004, 01:35 AM   #9
swankymonkey
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: Northern California
Posts: 445
Yup, its the history. I had this problem the first week of getting to know Maya. I was trying all the shiny buttons and then the manipulator went away and I was sad ... and a little angry. I guess I turned the history off, 'cause when I hit the button to turn it on all was well.

Do you know why this happens, Jango?


Dave
  Reply with quote
23-08-2004, 01:56 AM   #10
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Ah, yes, should have figured that. The gizmo is Maya's way of editing the extrude after it's been done. To do that, you have to have history.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
  Reply with quote
23-08-2004, 09:32 AM   #11
juice690
Registered User
 
juice690's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: UK
Posts: 94
cheers guys, I think I must have accidently switched it on before reading these posts because all of a sudden it was working again without me knowing how, have to say Maya has a strange way of handeling the history, but I'm sure it's just one of things you soon get used to.

Thanx for all the help
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem when switching to soft selection mode Skalman Maya Technical Issues 2 23-04-2012 08:50 PM
Apache Tut 5 extrude face snapping problem agentprovo Simply Maya Tutorials 1 23-03-2006 06:57 PM
Please help, problem with converting to subdiv ronkhmps Maya Modeling 2 10-11-2005 03:41 PM
Placing File Texture on one face of Poly, entirely. Brian820 Maya Basics & Newbie Lounge 9 27-04-2004 10:10 AM
Extruded Face texture problem. WideBoy Maya Basics & Newbie Lounge 5 20-03-2004 04:25 PM