SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Maya Questions / Maya Modeling / Terminating edges

Maya Modeling Everything on Modeling Techniques and Tools - NURBS, Polygons and Subdivisions Related in this Section.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
04-08-2004, 01:50 PM   #1
mrmacca
Subscriber
 
Join Date: Jun 2002
Location: Texas
Posts: 374
Terminating edges
Starting working on a model and as usual the biggest problem i normally face is terminating edges. I've attached a pic. On the right you can see the splits i've created needed to pull out the shape i want. I've gone far beyond this model and got the basic model finished but the splits you see i've continued all the way around the model. It's going to be quite a highly detailed model but i have so much detail there when using subd's it's just way too heavy. Already for just one half and it's not completed i'm at 3360 faces before converting to Subd's. I can't see where else i can termiante the edges other than taking them all the way around the model like i have without creating a load of tri's.

This is going to be rendered in Mental ray using FG and GI.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	edges.jpg
Views:	61
Size:	26.8 KB
ID:	16532  
  Reply with quote
04-08-2004, 03:01 PM   #2
Alan
Moderator
 
Alan's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: London, UK
Posts: 2,800
why do you need all those edges? they arent doing anything?!
__________________
Technical Director - Framestore

Currently working on: Your Highness

IMDB
  Reply with quote
04-08-2004, 03:10 PM   #3
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
I would ask the same question.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
  Reply with quote
04-08-2004, 03:26 PM   #4
mrmacca
Subscriber
 
Join Date: Jun 2002
Location: Texas
Posts: 374
All the edges are there for a reason, as i said, i'm much farther on with the model than in the image, i've just gone back to an old scene file to see how i can maybe redyce the geometery. The pic attached shows the reason for the edges.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	edges2.jpg
Views:	55
Size:	21.5 KB
ID:	16533  
  Reply with quote
04-08-2004, 03:32 PM   #5
mrmacca
Subscriber
 
Join Date: Jun 2002
Location: Texas
Posts: 374
This picture shows better how heavy the geometery is becoming. In the area circled i have more finer detail to add and it's so dense. Just don't know if there's a simpler way to do this.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	edges3.jpg
Views:	55
Size:	20.3 KB
ID:	16534  
  Reply with quote
04-08-2004, 03:52 PM   #6
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
Well, I think I'd just let them hang myself.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
  Reply with quote
04-08-2004, 04:46 PM   #7
Alan
Moderator
 
Alan's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: London, UK
Posts: 2,800
Mike's right, they're not doing any harm persay. You'd probably spend a lot of time terminating them and then not notice a difference... is it worth it?
__________________
Technical Director - Framestore

Currently working on: Your Highness

IMDB
  Reply with quote
04-08-2004, 04:48 PM   #8
mrmacca
Subscriber
 
Join Date: Jun 2002
Location: Texas
Posts: 374
You mean hang as in the first image? If i convert to subd's with them just ending there the surface looks a little nasty.
  Reply with quote
04-08-2004, 05:08 PM   #9
mtmckinley
The Maya Mountain
 
mtmckinley's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Seattle, WA
Posts: 8,245
You might want to extend them a little away from the major deforming parts, but I wouldn't worry about carrying it throughout the model.
__________________
-Mike
www.mtmckinley.net
The Maya Toolbelt
  Reply with quote
04-08-2004, 06:14 PM   #10
mrmacca
Subscriber
 
Join Date: Jun 2002
Location: Texas
Posts: 374
ok Mike, thanks. That's helps a lot
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with Soft Edges ZueB Maya Modeling 19 26-05-2013 04:56 PM
'to edge loop' --- not selecting edges ronviers Maya Modeling 4 14-11-2007 03:55 AM
Merging Edges (Poly) technel Maya Basics & Newbie Lounge 16 25-09-2005 01:17 AM
Hard edges after smoothing polygons rbotteon Maya Basics & Newbie Lounge 12 16-04-2004 06:28 AM
CPS - Hard edges when they should be soft [icarus_uk] Maya Basics & Newbie Lounge 6 17-12-2003 12:36 PM