SimplyMaya

Welcome back to SimplyMaya. Check out our latest training here.

MAYA TUTORIALS
MEL Scripts, Expressions & Programming Related Topics
 
Thread Tools
# 1 02-07-2013, 09:20 PM
PiroEfekta
Registered User
Join Date: May 2013
Posts: 37

// Error: line 0: Error reading file.

Hi there. I worked on a project one week. Once I restarted my computer [I saved the file first]. When I tried to open my .mb this error showed: // Error: line 0: Error reading file.
This is what showed up in the script editor:
file -f -options "v=0;" -typ "mayaBinary" -o "D:/My Documents/Desktop/ /Others/Maya Rigs/Cool Guy/cool guy.mb";addRecentFile("D:/My Documents/Desktop/ /Others/Maya Rigs/Cool Guy/cool guy.mb", "mayaBinary");
// File read in 0 seconds. //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: lambert13 //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: MouthBlack //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: EyesWhite //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: CP //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: Pupils //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: green //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: Transparent //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: Hair //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: Eyebrows //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: Fingers1 //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: pasted__Fingers1 //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: lambert4 //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: file1 //
// Warning: line 0: swatches file depend node not found, icon discarded: pasted__lambert2 //
// Error: line 0: Error reading file. //
// Error: line 0: Error reading file. //

# 2 03-07-2013, 04:42 AM
NextDesign's Avatar
NextDesign
Technical Director
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,988
Most likely your file has been corrupted. If it is, you're kinda SOL when saving with .mb. With .ma, you can (sometimes) recover your information. Hopefully you have backups.


Imagination is more important than knowledge.
# 3 03-07-2013, 05:51 PM
PiroEfekta
Registered User
Join Date: May 2013
Posts: 37
First question: what is SOL
Second question: what is the different between .mb and .ma?
Third question: can I recover my scene?

# 4 03-07-2013, 07:58 PM
stwert
EduSciVis-er
Join Date: Dec 2005
Location: Toronto
Posts: 3,374

# 5 04-07-2013, 09:18 AM
PiroEfekta
Registered User
Join Date: May 2013
Posts: 37

# 6 04-07-2013, 12:20 PM
NextDesign's Avatar
NextDesign
Technical Director
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,988
I opened the file in a hex editor (allows me to take a look at binary files) and there is absolutely zero information in the file; it's all zeros. Sorry, but it's gone.


Imagination is more important than knowledge.
# 7 04-07-2013, 06:06 PM
PiroEfekta
Registered User
Join Date: May 2013
Posts: 37
Ohhh.... I had a backup on 1/4 of the process.. So I will start it from there.. Thanks for the attention

# 8 07-09-2013, 12:06 PM
Lokjutus
Registered User
Join Date: Jan 2010
Location: Croatia
Posts: 11
Don't think this thread is in the right place, but I have exact same issue. My file is attached. Please, tell me it's not all zeroes I've been working for a week on this and I made backup ages ago.

Why is this stuff happening anyway?

Attached Files File Type: zip
Alley.zip (377.6 KB, 512 views)
# 9 07-09-2013, 12:37 PM
PixalZA's Avatar
PixalZA
Lifetime Member
Join Date: May 2011
Location: Riyadh, Saudi Arabia
Posts: 525
Hi Lokjutus, the file is fine. It is still intact. It is a Maya 2014 file.

Attached Files File Type: zip
Alley.mb.zip (455.0 KB, 484 views)

Earth: The crazy asylum of the universe.
# 10 07-09-2013, 01:10 PM
Lokjutus
Registered User
Join Date: Jan 2010
Location: Croatia
Posts: 11
Thank you PixalZA. It's in Maya 2014 - that I completely forgot. I was trying out Maya 2014 and without thinking I overwrote my Maya 2012 file. Is there any way to get it back to 2012? Because I don't think I will finish this project by the time my 2014 trial period ends.

# 11 07-09-2013, 01:24 PM
PixalZA's Avatar
PixalZA
Lifetime Member
Join Date: May 2011
Location: Riyadh, Saudi Arabia
Posts: 525
Easiest is to export your geometry to obj or fbx and import it into 2012.


Earth: The crazy asylum of the universe.
# 12 07-09-2013, 06:50 PM
Lokjutus
Registered User
Join Date: Jan 2010
Location: Croatia
Posts: 11
Thhank you very much for that, I will try it.

# 13 07-09-2013, 07:12 PM
NextDesign's Avatar
NextDesign
Technical Director
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,988
Or export as a .ma, and when opening the scene, check "Ignore version".


Imagination is more important than knowledge.
# 14 03-08-2016, 05:52 PM
OriannaMainJack
Registered User
Join Date: Aug 2016
Posts: 5

Woops

uhm... I failed a little bit


Last edited by OriannaMainJack; 03-08-2016 at 05:54 PM. Reason: Wrong type of messag. Thought it was a new topic.
Posting Rules Forum Rules
You may not post new threads | You may not post replies | You may not post attachments | You may not edit your posts | BB code is On | Smilies are On | [IMG] code is On | HTML code is Off