SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / Maya tips & tricks

Maya Basics & Newbie Lounge Please post in this section ONLY if your question doesn't fit in anywhere else on the forum, or if you're not sure which section it's relevant to. We also have Free streaming trial available.

Join the conversation. Reply to post
Page 9 of 14 « First 7 8 9 10 11 Last »
 
Thread Tools
16-01-2006, 11:44 PM   #121
TheAnswerRP03
Subscriber
 
TheAnswerRP03's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 104
i kinda liked this thread so i thought i would try jump starting it in this new year......i don't believe this has been mentioned anywhere.....i was doing blendshapes for my character...and i finished all the blendshapes for one side..and was a bit lazy and didn't want to redo the other side....my character is asymmetrical...i think most plugins only do symmetrical..anyways...it's fun doing it the old fashioned way..here's what you do

1) duplicated the original unmodified mesh (and leave them both at exactly the same location)
2) you need to have a mesh where you changed the geometry (for example a closed eye)
3) now you need to change the scale of one of the unmodified meshes in x to -1 (or whichever axis you need to mirror to make it work)
4) select the modified mesh then the scaled -1 mesh and create a blendshape
5) making sure you have the blendshape value set to 0, select the mesh that hasn't been scaled or modied...then select the scaled one and create a wrap deformer (you may need to lower the max distance if your computer bugs)
6) now change the blendshape value to 1 and then delete the history.....and delete the scaled -1 mesh....and u should be left with a mirror image

hopefully someone finds this useful

Last edited by TheAnswerRP03; 17-01-2006 at 10:46 PM.
  Reply with quote
17-01-2006, 02:47 PM   #122
joed8349
Registered User
 
joed8349's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 261
Blendshapes
Thanks for that post, I was wondering if there was a way to "mirror" a created blendshape so you don't have to redo all of them for each side of the face. I will try it out to see if it works well.
  Reply with quote
13-03-2006, 10:31 AM   #123
sbsb007
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 4
  Reply with quote
14-03-2006, 01:50 AM   #124
joed8349
Registered User
 
joed8349's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 261
Mirroring Blendshapes
Thanks for the tip on creating mirrored blendshapes for already created blendshapes. It is very helpful when you have a symmetrical character. I tried it and it seems to have no problems.
  Reply with quote
06-04-2006, 08:19 AM   #125
maryca
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 5
michael, you the best.
i'm just starting with maya and must learn it by myself. you are great help.
tnx for sharing...
p.s. of course, and tnx others who posted few tips..:bow:
  Reply with quote
17-04-2006, 11:59 PM   #126
omar77
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 13
thank you all for all this good tips,

i can post many tips from (gnomon online) , in case you are interested:attn:
  Reply with quote
18-04-2006, 07:57 AM   #127
Tim_LIVID
Subscriber
 
Tim_LIVID's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Harwich, UK
Posts: 1,195
A tip is a tip, no matter where it comes from.
__________________
"You can live for yourself today -- or help build tomorrow for everyone" _LIVID

Optical Minefield
My Blog
  Reply with quote
18-04-2006, 03:13 PM   #128
omar77
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 13
at first , i will be very happy to share with you this very simple script (created by me)
http://www.highend3d.com/f/3955.html

:blush:

Last edited by omar77; 18-04-2006 at 03:20 PM.
  Reply with quote
18-04-2006, 03:17 PM   #129
omar77
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 13
some of tips , how to create a very nice fish body animation
(i have seen that somewhere , it is not my own knowledge )

see picutres , i hope , you will find something good and neu.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	11.jpg
Views:	424
Size:	38.3 KB
ID:	27984  
  Reply with quote
18-04-2006, 03:19 PM   #130
omar77
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 13
>>>>>>
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	22.jpg
Views:	417
Size:	64.4 KB
ID:	27985  
  Reply with quote
18-04-2006, 03:20 PM   #131
omar77
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 13
>>>>>>>>>

Last edited by omar77; 18-04-2006 at 03:24 PM.
  Reply with quote
18-04-2006, 03:25 PM   #132
omar77
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 13
>>>>>>>>>
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	44.jpg
Views:	421
Size:	49.2 KB
ID:	27988  
  Reply with quote
18-04-2006, 03:26 PM   #133
omar77
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 13
>>>>>>>>
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	55.jpg
Views:	421
Size:	76.6 KB
ID:	27989  
  Reply with quote
20-06-2006, 06:56 PM   #134
arran
Registered User
 
arran's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3,708
Ok, I am sure everyone knows this but me and it's probably been posted a dozen times before, but I just found this out so...

ctrl + alt + LMB to create a bounding box dolly!!

And you can redo and undo view changes using ] and [ !!

This a great thread by the way - it was a big help when I first started, so cheers!
__________________
arran3D

arran3D blog

Last edited by arran; 20-06-2006 at 07:00 PM.
  Reply with quote
21-06-2006, 08:49 AM   #135
Tim_LIVID
Subscriber
 
Tim_LIVID's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Harwich, UK
Posts: 1,195
That's news to me mate, cheers
__________________
"You can live for yourself today -- or help build tomorrow for everyone" _LIVID

Optical Minefield
My Blog
  Reply with quote
Reply
Page 9 of 14 « First 7 8 9 10 11 Last »

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't batch render more than two frames! lvuorenvirta Lighting & Rendering 2 15-05-2015 09:51 AM
Cant open file Jimmer Maya Basics & Newbie Lounge 0 18-09-2014 03:58 AM
maya 2008 mirek03 Maya Basics & Newbie Lounge 13 25-08-2007 05:06 AM
I install Maya 8.0 Mac not compleate...Cause Maya Core 8.0 can't choose be install.. likhi1 Maya Basics & Newbie Lounge 3 23-01-2007 11:36 AM
Maya vs. 3DS, Light Wave, Rhino ino ect... THX1138 Maya Basics & Newbie Lounge 45 17-09-2003 02:09 PM