SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Maya Questions / Animation / Converting Maya file into an MP4 file

Animation Animation & Rigging Related Topics

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
04-08-2012, 09:23 AM   #1
fabeha
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 8
Converting Maya file into an MP4 file
hey,

can anybody please help me by telling from the scratch how can i convert maya file (.mb) file into an mp4 video file? Would i be needing to export anything?
  Reply with quote
04-08-2012, 09:50 AM   #2
petersrin
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Location: Los Angeles, CA
Posts: 229
Gonna have to "batch render" your animation to an image sequence, then bring that image sequence into a program like "VirtualDub", "MPEG Streamclip", or "AVISynth" to convert it into an mp4 format. Since that's all covered elsewhere, just check this link.

http://simplymaya.com/forum/showthread.php?t=35479
__________________
--
Peter Srinivasan
Producer
  Reply with quote
04-08-2012, 09:40 PM   #3
Gen
Super Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,514
How to Render out a Movie - A video tutorial - in the newbie section - in a sticky thread.
__________________
- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
  Reply with quote
05-08-2012, 12:01 AM   #4
mr_mayagi
Subscriber
 
mr_mayagi's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: UK
Posts: 38
Yes first you have to batch render your animation, then you have to import the images to create a mov file or another file if you need. there is lots of applications that could do this FF check which comes with maya but I think will only save to .mov file, Quicktime pro and import using image sequence and After effects will do it too, probably loads more but their what I use.
  Reply with quote
06-08-2012, 04:06 AM   #5
fabeha
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 8
Thank you all for the reply, the video is really a great help.
The problem i am facing while following the video is that when i am opening the Rendered files from Maya in VirtualDub, it is not automatically loading all the linked segments although the option to do this is checked! There is only one image and hence the time slider is deactivated.
What is wrong and should i be doing ?

Last edited by fabeha; 06-08-2012 at 04:26 AM.
  Reply with quote
25-08-2017, 11:23 AM   #6
JinMedium
Registered User
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 4
I use HandBrake to convert videos.
http://handbrake.fr/
For batch conversion, this tool can help you, as well: http://www.videoconverterfactory.com...p4-to-avi.html
  Reply with quote
31-01-2019, 02:53 AM   #7
anzilone
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 2
I use Wondershare Video Converter Ultimate to convert mov to mp4. It can convert any video to over 1000 formats at 30X faster speed without quality loss.
  Reply with quote
31-01-2019, 03:15 AM   #8
anzilone
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 2
Tool
I use Wondershare Video Converter Ultimate to convert mov to mp4.
  Reply with quote
Today, 12:05 PM   #9
wilson109
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 2
Start the Maya application. Select "File" from the menu at the top and choose "Open." In the dialog box, find a project you want to render, select it and click "Open."

Go to "Render Settings." Choose "Multiple Files" for the "Output." From the "File Type" options, choose "QuickTime."

Enter the frame numbers from the timeline for where you want to start and end the render or simply choose to render all of them.

Enter the name for your animation and the location to save it to. Click on the "Render" menu in the "Render Module."

Select "Batch Render" from the options. Maya will render and save your QuickTime animation. Keep in mind that this may take a while, depending on the size, length and complexity of the animation as well as the power of the system on which you are rendering it.
__________________
“No one can make you feel inferior without your consent.”
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
// Warning: line 0: swatches file depend node not found paragsharma Programming 0 14-12-2014 12:44 PM
HELP PLEASE Dushyant Maya Technical Issues 12 25-08-2012 08:49 AM
how do i open a maya 2008 file as a maya 8.5 file mr pix. Maya Basics & Newbie Lounge 2 29-02-2008 04:53 AM
file attributes doesn't work Maya 6.0 hosehed Board Questions & Suggestions 0 27-04-2005 02:27 PM
fur rendering failed????? olivermagno Maya Materials & Textures 2 21-05-2003 01:36 AM