SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Maya Questions / Maya Technical Issues / Invisible objects when loading scene

Maya Technical Issues Post all your interface and configuration related problems with Maya software here.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
24-01-2016, 08:37 AM   #1
Syan
Registered User
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 1
Invisible objects when loading scene
I'm pretty new to Maya, I've only used it for about 3 or so days but I'm having some trouble when loading/opening my scene.

I have saved my character model which automatically saved in an .mb file but when I open Maya and load the scene there's nothing there except my references and my layers which I assigned to my model.
The strange thing is that I have an old layer which contained another object which appears when I turn the layer to visible, however my other layers are all set on visible but there's nothing there.

I've tried flicking the visibility on/off, I have switched between the render viewports, tried to highlight where the model was but its like it doesn't even exist.
I have looked at what others have said on similar topics and I opened my outliner (not sure what it does though) and I can see there are a bunch of objects which could be my model. I can click on them and view the attributes but that's about it.

Does anyone have any idea why its doing this and how to get my model back?
Thanks

I am using Maya 2016 on mac

Last edited by Syan; 24-01-2016 at 08:41 AM.
  Reply with quote
25-01-2016, 01:28 AM   #2
Gen
Super Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,518
The Outliner shows a list of all the objects in a scene, it's not set to show every little thing by default but that shouldn't be the issue here. Are any of the objects you created grayed or dimmed in there (in the way that the default cameras persp, front, side etc are)? If so, then the object is hidden, select it/them and hit shift+h (show selection) and see if that works. Also, there is a "Show" menu among your panel menus (right above your 3D viewport), click it and make sure that particular type of object is checked on, in this case, I'm guessing "Polygons".

If not then upload the file to a hosting site (google drive or whatever) if possible and link it here or in a pm.
__________________
- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
  Reply with quote
26-01-2016, 04:51 AM   #3
NextDesign
Technical Director
 
NextDesign's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,988
You could also try selecting your model in the outliner, then pressing "f" on the keyboard to move the camera to the extents of the model.

It could also be that your near/far clipping planes could be messed up in your camera. Try creating a new perspective camera and see if your model shows up then.
__________________
Imagination is more important than knowledge.
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
object invisible after loading scene poogle Maya Modeling 14 09-11-2019 07:17 PM
Maya 2015 Error loading scene Awad96 Maya Technical Issues 5 05-09-2015 03:24 PM
Some objects turned green after reloading the scene. zero3growlithe Maya Technical Issues 5 08-09-2014 08:41 AM
trouble opening maya scene jooleyinboots Maya Technical Issues 2 03-02-2014 09:11 PM
How can I list all objects in a Maya scene in a roll-down list with MEL? vern Programming 5 01-09-2003 05:12 PM