SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Maya Questions / Maya Technical Issues / Maya 8.0 in Vista works slower than XP

Maya Technical Issues Post all your interface and configuration related problems with Maya software here.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
04-09-2007, 06:06 PM   #1
marioinc
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3
Maya 8.0 in Vista works slower than XP
I usually used maya 8.0 in xp, but I have recently installed vista. Maya worked great with xp. But now with vista, I don't know why but often I can't see the models in all four views. I have to move the camera blindly, but then an other one of the four views becomes gray. Is this just because Vista uses more system resources leaving less for maya, or is it some kind of option?
  Reply with quote
04-09-2007, 06:18 PM   #2
wod
Subscriber
 
wod's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 115
yeah i get that. when you leave the view port it turns gray and you cant see anything! i would imagine its just cos its vista, although i could be wrong?
__________________
"You won't get anything done by planning" - Karl Pilkington
  Reply with quote
04-09-2007, 06:20 PM   #3
gster123
Moderator
 
gster123's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Manchester Uk
Posts: 6,300
I dont think maya 8.0's fully supported with vista, that could be the problem
__________________
"No pressure, no diamonds" Thomas Carlyle
  Reply with quote
04-09-2007, 06:29 PM   #4
The Architect
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: /dev/null
Posts: 891
Autodesk says Maya is supported in Vista Business. Don't know wether a different variant of Vista would have an impact but I think its safe to make an educated guess that this is most likely caused by Vista's wonderful hardware compatibility
__________________
C. P. U. Its not a big processor... Its a series of pipes!
  Reply with quote
04-09-2007, 06:38 PM   #5
gster123
Moderator
 
gster123's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Manchester Uk
Posts: 6,300
As far as I know (looking at the qualification charts for version 8) Vista aint on it.

I think that maya 2008 has full support for it (reading the bumf)
__________________
"No pressure, no diamonds" Thomas Carlyle
  Reply with quote
04-09-2007, 07:47 PM   #6
The Architect
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: /dev/null
Posts: 891
Oops. Made a mistake. I was reading Maya 2008's page. See what happens when they change the way they name versions? lol. my bad
__________________
C. P. U. Its not a big processor... Its a series of pipes!
  Reply with quote
04-09-2007, 08:56 PM   #7
tweetytunes
Subscriber
 
tweetytunes's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Bolton - UK
Posts: 2,457
turn the theam settings under display from vista to classic and Maya will run 200 times faster. it does not like the transparency setting vista uses (the reason for the grey screens in Maya), apart from that I had no problems with the switch over to vista.

also 8.5 with sp1 works a treat under vista
__________________
  Reply with quote
04-09-2007, 10:31 PM   #8
starjsjswars
Subscriber
 
starjsjswars's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: IL
Posts: 1,052
Lol i have the same problem... i will try what u said
__________________
A great mod for Jedi academy www.moviebattles.com

Computer Rig-

64-bit vista
23.5 inch LCD + a 19 inch
Q6600 intell qaud
4 gigs of ddr2 ram
8800GTS 512 video card @700mhz
  Reply with quote
05-09-2007, 02:06 AM   #9
marioinc
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3
Ok I'll try that. I think that will most likely fix it. Thanks to everyone for all your replies
  Reply with quote
08-09-2007, 11:12 PM   #10
NeoGeo
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1
maya 8.5 and the correct drivers works with vista
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Issues for max to maya users bertvaneeckhout Maya Modeling 23 25-09-2014 09:36 PM
Rendering Problem NoxRequiem Lighting & Rendering 6 01-04-2011 09:39 AM
Vista SP1 alexanderH Maya Basics & Newbie Lounge 15 19-05-2008 02:55 PM
Maya 8.5 + Vista publicFunction Maya Technical Issues 7 18-04-2007 02:28 PM
maya / vista compatibility issues the_brein Maya Basics & Newbie Lounge 2 31-03-2007 02:38 PM