SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 08-03-2004, 08:04 PM   #1
Gun-Kata
Registered User
 
Gun-Kata's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Los Angeles
Posts: 68
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default How do I use Shaders I download?

I've seen some sites that have some pretty phat shaders up for download (http://www.highend3d.com/maya/shaders/ for example). After I download them, how do I get them to show up in the Hypershade window? Like, what folder do I put them in or what do I have to do?
Gun-Kata is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2004, 08:20 PM   #2
dragonsfire
Registered User
 
dragonsfire's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: AB, Canada
Posts: 546
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

u install them in the Maya Shader Libray directory were your software resides. Then access from your hypershader.
dragonsfire is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2004, 10:17 PM   #3
NightPhantom
Registered User
 
NightPhantom's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Florida
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have a similar question:

Once the downloaded shaders are in the Maya Shader Library folder and can see them in the hypershade, how can I see a little picture showing what the shader looks like instead of just the black maya icon? (the shaders that come with Maya all have a little preview, but the ones I download don't)
__________________
There can not be Good without Evil, so then it must be good to be Evil sometimes.

:tup:
NightPhantom is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2004, 10:33 PM   #4
Gun-Kata
Registered User
 
Gun-Kata's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Los Angeles
Posts: 68
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Here's what I did:

1) Make a NURBS sphere
2) Apply the shader to it
3) Set your Render Globals to render an image that's 200x200 in size
4) Render the current frame
5) In the Render View, drag a marquee around the image
6) In Render View, select View>Grab Swatch to Hypershade/Visor
7) Middle mouse button drag the selection over to the swatch in Hypershade

That worked for me.
Gun-Kata is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2004, 02:23 AM   #5
NightPhantom
Registered User
 
NightPhantom's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Florida
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok, I tried that, but all I get is a black square
At least before I had a Maya logo.
Maybe it's something I did different, in step 5 you say to draw a marquee, and then go to step 6, but when I do step 6 the marquee I drew disapears and I get a message at the bottom on the render view saying: "select a region and drag it to a swatch in Hypershade" and so then I draw a new marquee and then middle-mouse-button drag to the top of the shader that I used (under "Shader Library") and the the icon for that shader changes from "Maya" to just black :/
Did I do something wrong?
__________________
There can not be Good without Evil, so then it must be good to be Evil sometimes.

:tup:
NightPhantom is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2004, 02:26 PM   #6
dragonsfire
Registered User
 
dragonsfire's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: AB, Canada
Posts: 546
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

What I do is render out a 200x200 image, then save it as a iff then rename it "sample.iff.swatch" and place it in the ".mayaswatch" folder and it works. The shader would be called "sample.ma". Look at the shader folder and see how it is put together.
dragonsfire is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2004, 07:08 PM   #7
NightPhantom
Registered User
 
NightPhantom's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Florida
Posts: 269
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

cool, that worked :tup: thanks
__________________
There can not be Good without Evil, so then it must be good to be Evil sometimes.

:tup:
NightPhantom is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2004, 10:04 PM   #8
doodle
Registered User
 
doodle's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: London
Posts: 1,292
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Just import from the hypershade window
__________________
Yeah, but no but yeah but no....
doodle is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.