SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / Combine Software/Hardware Rendering?
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 06-05-2006, 08:06 AM   #1
robinthebest
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Combine Software/Hardware Rendering?

Hi!

I have created a 100 frame animated scene in Maya and then I made a a Software Render on that (so I have 100 images on that render), and then I created a Hardware Render on the particles (sparks from a fire(100 frames)).

I know that you must use for example Adobe After Effects to combine these 2 renders to 1. The Hardware Renedered pictures only contains the sparks and a black background, but how am I supposed to put the sparks over the actual software rendered image?, the black color just covers everything... What am I supposed to do to make the black area on the image to be transparent, so that I can see the stuff below?
robinthebest is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2006, 12:49 PM   #2
MattTheMan
Registered User
 
MattTheMan's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Fairfield, CT
Posts: 2,436
Thanks: 0
Thanked 18 Times in 18 Posts
Default

well you should have rendererd an alpha channel along with the sparks- why don't you go do that now?
__________________
Live the life you love, love the life you live
MattTheMan is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2006, 07:32 PM   #3
robinthebest
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

how do I render an Alpha Channel then?
robinthebest is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2006, 08:45 PM   #4
MattTheMan
Registered User
 
MattTheMan's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Fairfield, CT
Posts: 2,436
Thanks: 0
Thanked 18 Times in 18 Posts
Default

ummm... can't say I know how. I just know that's what you have to do :p
__________________
Live the life you love, love the life you live
MattTheMan is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2006, 09:51 PM   #5
blackstrings
Registered User
 
blackstrings's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: United Sates
Posts: 79
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'm not sure but I think to render an alpha channel, you need to render the object in render layer mode. which means you have to create a new layer under render mode for the object and just render the object seperately. other than that, i'm not sure on the rest.
__________________
9 months into Maya...and still learning...
0 experience with any other 3D programs
blackstrings is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2006, 10:30 AM   #6
gster123
Moderator
 
gster123's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Manchester Uk
Posts: 6,300
Thanks: 1
Thanked 51 Times in 45 Posts
Default

As you need two layers with different rendering engines you cant use the render layers option to render the object tehn the sparks.

As a default you should have rendered the Alpha channel, the check box is in the first tab of the render globals near the image type and camera selection.

Whan you import it into a compositing software it should detect it then use the alpha as a mask.

Have a look at the free compositing video on this site as it goes thorugh this very well.

Cheers
gster123 is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.