SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / Polygon to Subdi converting- Problem.
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 05-04-2007, 07:55 PM   #1
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Polygon to Subdi converting- Problem.

Hey, im doing the "Basic Human form" now, to get a good basics foundation. And ive now com to the part where i need to convert my model from Polygons and into Subdivisions. The problem is - When I try to do so, I get an error message saying:

" Nonmanifold geometry cannot be converted into a subidivion Surface " Now as I don't speak the language of English, and also I have just started using maya - I can't figure out what this means.

Id really appriciate some advice on basically what it means, and how to solve it.

Thanks in advance.

Delerious
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2007, 11:40 PM   #2
younglion
Registered User
 
younglion's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: t-dot
Posts: 646
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

non manifold geometry (i dont know what it really mean either) means that some of th faces on your model have their normals reversed or there is a a face with only one edge. go to mesh>cleanup and check select geometry and scroll down to non manifold geometry and hit apply. it will show you where those erors are.
__________________
wip
Kleemann cl65
my concept car
younglion is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 05:32 AM   #3
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks a lot man, I got it fixed, and just when I had converted; my Maya crashed and I had to go waaay back cause I had forgotten to save the scene before converting into Subdivs.

Anyways now im back to the same spot and ive now run into a new problem - It says I cant convert because "one or more duplicated edges were present" - And I cant figure out how to solve this issue either, as this is my first time using Maya.

Any help again would be very much appriciated.

Thanks!
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 05:54 AM   #4
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,708
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

What this means is you have a polygon on top of a polygon, this happens when you select the extrude tool and do not extrude but insted deselect it.
If you right click on your object and select face you should be able to see duplicate faces because there will be a face center dot located on the edges around the problem polygon/polygons.
Obviously you need to delete one of the faces and there is no automatic way to this so i'm afraid you will have to go in manually.
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 05:57 AM   #5
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Allright man, thanks a lot. And also thanks for the quick reply, ive set off my entire day for this and was just sitting around waiting for an answer.

Thanks again.
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 06:15 AM   #6
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hmmm... Ive gone in manually and tried searched every face, edge and vertex thourougly, but I I have not been able to find the duplicated edge.. Ive tried moving a lot of them around to see if theres a face or vertex hidden under another etc, but without luck.

Any other ways of finding this/these edge(s) ?

This is a part of the message I get -

"Repair the duplicate edges by selecting the polygon
// and issuing the following command, then try again:
select .e[1423] .e[1422] .e[1421] .e[1420] .e[1419] .e[1418] .e[1417] .e[1416] .e[1415] .e[1414] ;string $v[] = `polyListComponentConversion -fe -tv`;select $v;polySplitVertex;polyMergeVertex -d 0.0


Those numbers - are they some form of codes I can use to find the duplicated edges?
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.

Last edited by Deleriouz : 06-04-2007 at 06:17 AM.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 06:18 AM   #7
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,708
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

if this error persists open up the script editor and it should give you a script to copy into the command line which should fix the problem.
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 06:19 AM   #8
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,708
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

copy this into the command line and hit enter then try again.

select .e[1423] .e[1422] .e[1421] .e[1420] .e[1419] .e[1418] .e[1417] .e[1416] .e[1415] .e[1414] ;string $v[] = `polyListComponentConversion -fe -tv`;select $v;polySplitVertex;polyMergeVertex -d 0.0
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 06:22 AM   #9
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Still getting the same error message over and over.
=/
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 06:25 AM   #10
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,708
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

you could try selecting all the verts on your model and reseting the merge verts tool to it's lowest level and merging,that will merge any vertices that are directly on top of each other.
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 06:28 AM   #11
Deleriouz
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: NOR
Posts: 17
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

There we go, I fixed it now, thanks a lot mate. Appriciate your help!
__________________
The wiseman asks himself for the reason of his mistakes, the fool asks others.
Deleriouz is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 06:29 AM   #12
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,708
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

if this doesn't work attach the file so we can d/l it and have a play
jsprogg is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2007, 06:30 AM   #13
jsprogg
Lifetime Member
 
jsprogg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Chicago
Posts: 1,708
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 77 Posts
Default

glad you got it fixed, I know when you are starting out in Maya it can be really frustrating at times but you will learn by your mistakes and eleimate them quite quickly.
jsprogg is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem solving many dynamic objects in a pile? rohiniduggal Dynamics & Special Effects 3 14-01-2011 06:26 PM
apache environment problem andrew_sorensen Simply Maya Tutorials 4 08-12-2010 02:48 PM
Strange Problem - Unable to change attributes for multiple objects anthonysw3 Technical Issues 4 04-12-2010 10:56 PM

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.